Ca să nu agaseze Moscova, Pentragonul a spus cât se poate de clar că militarii americani sunt dispuşi să lucreze împreună cu cei ruşi în cazul unei situaţii de urgenţă. Însă Rusia a fost dintotdeauna reticentă să accepte ajutor american.
Planul armatei americane este simplu. Două nave de război vor staționa preventiv în apele Marii Negre. În cazul unui atac terorist în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, elicopterele acestor nave vor intra în spațiul aerian rus, îi vor ridica pe cetățenii americani și îi vor scoate din Rusia.
În cazul în care situația devine cu adevărat gravă, două avioane militare de transport C-17 vor decola de la o bază din Germania și vor participa la o evacurare rapidă a americanilor în pericol.
Statele Unite au dat de înțeles că orice operațiune de salvare se va desfășura doar cu acordul Rusiei. În plus, militarii americani sunt dispuși să le ofere asistență rușilor.
Ce părere are Rusia
Rusia nu a oferit încă un răspuns la oferta americană. Oficialii de la Moscova au dat, în schimb, asigurări că olimpiada de iarna se va desfășura în condiții de maximă siguranță.
Islamiștii separatiști din Caucazul rus au amenințat ca vor încerca să comită atacuri în timpul Jocurilor Olimpice.
Luni, torța olimpică a ajuns în Volograd, un oraș din Caucaz care, la sfârșitul lunii decembrie a fost ținta a două atentate teroriste în urma cărora și-au pierdut viața 30 de persoane.
În istoria jocurilor olimpice au existat două atacuri teroriste. În 1972, militanții i-au luat ostatici pe mai mulți sportivi israelieni care participau la Olimpiada de vară din Munchen. Cinci sportivi, șase antrenori, cinci militanți și un polițist au fost uciși în timpul unei intervenții ratate a forțelor de ordine.
În 1996 o bombă artizanală amplasată de un terorist american a ucis două persoane și a rănit peste 100 în timpul Jocurilor Olimpice din Atlanta.