Aliații europeni din NATO îl îndeamnă pe Trump să nu abandoneze Tratatul INF

Data actualizării: Data publicării:
Leaders Meet For NATO Summit
BRUSSELS, BELGIUM - MAY 25: (middle row left) German Chancellor Angela Merkel, (front left to right) NATO Secretary General Jens Stoltenberg, US President Donald Trump, Prime Minister Theresa May and President of Turkey Recep Tayyip Erdogan, during the North Atlantic Treaty Organisation (NATO) summit on May 25, 2017 in Brussels, Belgium. (Photo by Stefan Rousseau - Pool/Getty Images)

Mai multe state europene membre NATO au îndemnat joi Statele Unite ca mai degrabă să încerce să determine Moscova să revină la respectarea Tratatului INF decât să se retragă din el, pentru a evita o scindare a Alianţei Nord-Atlantice, de care Rusia ar putea profita.

Leaders Meet For NATO Summit
Mai multți aliați din NATO îi cer lui Trump să nu renunțe la Tratatul INF / FOTO: Getty Images

Reprezentanţi ai Pentagonului, Departamentului de Stat american şi Consiliului Naţional american de Securitate (NSC) i-au informat pe ambasadorii la NATO, într-o reuniune cu uşile închise la sediul Alianţei, cu privire la hotărârea preşedintelui american Donald Trump de a-şi retrage ţara din Tratatul INF încheiat cu Uniunea Sovietică în 1987, care a pus capăt crizei rachetelor nucleare din Europa.

Germania şi alţi aliaţi europeni au pledat ca Washingtonul să depună un ultim efort pentru a convinge Kremlinul să pună capăt unor încălcări ale tratatului denunţate de Occident şi să renegocieze acest document, eventual împreună cu China, care nu este parte a tratatului, au declarat unor diplomaţi care au participat la reuniune.

„Aliaţii vor să vadă un ultim efort în vederea unei evitări a retragerii Statelor Unite”, a declarat un diplomat NATO sub protecţia anonimatului, din cauza naturii clasificate a acestei reuniuni, care a avut loc la două zile după ce consilierul Casei Albe pe probleme de securitate naţională John Bolton l-a informat pe preşedintele rus Vladimir Putin, într-o vizită la Moscova, cu privire la aceste intenţii.

”Nimeni nu contestă încălcarea tratatului de către Rusia, însă o retragere îi va permite Moscovei să dea vina pe noi din cauza prăbuşirii acestui acord istoric”, a declarat alt diplomat.

NATO a refuzat să comenteze aceste informaţii despre reuniune, însă a emis un comunicat în care afirma că aliaţii evaluează „implicaţiile comportamentului destabilizator al Rusiei asupra securităţii noastre”.

„Aliaţii din cadrul NATO vor continua să se consulte asupra acestei probleme importante”, adăuga Alianţa.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a acuzat Rusia, la începutul săptămânii, de încălcarea Tratatului INF prin dezvoltarea rachetei de croazieră cu rază intermediară de acţiune, cu lansare de sol, SSC-8 - denumită şi Novator 9M729.

Rusia respinge aceste acuzaţii.

State membre NATO care găzduiesc instalaţii nucleare americane în Europa, precum Belgia şi Olanda, au avertizat, în cadrul Consilului Atlanticului de Nord - cea mai înaltă instanţă de decizie a NATO -, cu privire la proteste publice, în cazul în care Statele Unite ar încerca să instaleze din nou rachete nucleare cu rază medie de acţiune pe teritoriul lor.

Stoltenberg a apreciat miercuri că nu crede că vor avea loc asemenea desfăşurări de rachete în Europa, aşa cum s-a întâmplat în criza din anii '80.

Statele europene membre NATO consideră Tratatul INF un pilon în domeniul dezarmării, acuză Moscova de încălcarea lui prin dezvoltarea unor arme noi şi avertizează că abandonarea documentului ar putea conduce la o nouă cursă a înarmării, în urma unei eventuale staţionări pe continent a unei noi generaţii de rachete nucleare americane.

Diplomaţii citaţi au declarat că oficiali americani iau în calcul posibilitatea amânării luării unei hotărâri oficiale, până la o întâlnire între Putin şi Trump la Paris, la 11 noiembrie.

Tratatul prevede un termen de notificare de şase luni în cazul unei retrageri, ceea ce poate lăsa timp Washingtonului să poată negocia cu Moscova înaintea unei retrageri.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...