Galerie Foto Alegeri în vremuri de pandemie. Coreea de Sud dovedește încă o dată că este altfel

Data publicării:
sud-coreeni cu masti pe fata stand la coada la vot
Foto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

În Coreea de Sud au fost alegeri, miercuri, cum nu s-au mai văzut vreodată în altă țară. Alegătorii au purtat măști și au stat la distanță de 1 metru unul de celălalt la secțiile de vot. Înainte de a intra la urne, li s-a luat temperatura, și-au dezinfectat mâinile și și-au pus mănuși de plastic, relatează BBC.

Sunt doar câteva dintre măsurile luate pentru ca alegerile legislative să poată avea loc și în vremuri de pandemie. În joc sunt 300 de locuri din Adunarea Națională, pentru care au candidat 35 de partide, dar cursa electorală a fost, în fapt, o competiție între două partide: democrații, aflați la guvernare, și conservatorii, aflați în opoziție. 

South Korea's early voting for the April 15 general elections in Seoul
Foto: Lee Jae-Won / AFLO / Profimedia

Firesc, modul în care guvernul s-a ocupat de epidemia de coronavirus a dominat toate discuțiile din campania electorală. Tema a eclipsat grijile legate de starea economiei sau scandalurile de corupție în care sunt implicați unii consilieri prezidențiali. 

După încheierea votului de miercuri, exit-poll-urile publicate de trei mari televiziuni arătau că Partidul Democrat al președintelui Moon Jae-in a câștigat majoritatea locurilor în Parlament și și-a sporit chiar dominația în legislativ.

Revenind la modul în care s-au comportant sud-coreenii la vot, unii critici ai faptului că scrutinul a fost menținut la data programată spuneau că votul va fi un adevărat haos. În schimb, jurnaliștii de la BBC au observat că totul s-a desfășurat în calm. Oamenii au stat liniștiți la coadă, la semnele marcate, așteptându-și rândul să voteze.

Parliamentary elections in Uiwang-si, South Korea - 15 Apr 2020
Foto: Simon Shin / Zuma Press / Profimedia

Alții se temeau că oamenii nu vor veni la vot, dar și rata de participare a fost neașteptat de bună - 66 la sută, cea mai mare din ultimii 16 ani.  De asemenea, peste 11 milioane de oameni, adică 26 la sută din populație, și-au exprimat votul în avans, unii prin poștă, alții mergând la secțiile de votare deschise special mai devreme, vineri și sâmbătă.

Pe de altă parte, a fost pentru prima dată când a fost permis votul de la 18 ani. 

Coreea de Sud nu a amânat niciodată vreun scrutin. Chiar și în timpul războiului intercoreean, în 1952, alegerile prezidențiale s-au ținut. 

Provocarea acum pentru autorități a fost să evite riscul de infecție. Dacă cineva care a venit la vot avea temperatura mai mare de 37,5 grade, era dus într-o zonă separată de vot. De asemenea, pacienților cu coronavirus li s-a dat opțiunea de a-și transmite votul prin e-mail.

Coreea de Sud coronavirus
Foto: Xinhua News / Profimedia

Cum au votat bolnavii și cei aflați în carantină

Însă cabinele de vot au fost instalate și la centrele unde sunt tratați sute de oameni cu simptome moderate. Personalul de la secția de vot a avut îmbrăcăminte de protecție.

O mare problemă a fost cum să permiți și celor 60.000 de oameni aflați în carantină în țară să meargă la urne. Lor li s-a dat voie să meargă la vot numai într-un anumit interval de timp, special alocat, și nu au avut voie să folosească transportul în comun, puteau veni pe jos sau cu mașina personală. Când se întorceau acasă, trebuiau să-și sune imediat medicii, altfel era trimisă poliția pe urmele lor. 

South Korea's early voting for the April 15 general elections in Seoul
Foto: Lee Jae-Won / AFLO / Profimedia

Au fost temeri că organizarea scrutinului ar putea duce la un al doilea val de infecții în țară. Dar până acum, Coreea de Sud a părut să dovedească încă o dată că este o țară altfel în vremuri de pandemie. Asta, după ce din Coreea de Sud a venit una dintre cele mai importante lecţii despre cum poţi lupta împotriva unei asemenea pandemii. Soluţiile-cheie: testarea masivă şi o anchetă epidemiologică de amploare. Acest lucru a făcut că numărul deceselor din statul asiatic să fie de doar 225, iar cel al îmbolnăvirilor de 10.591.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...