Studentul de 19 ani, Djohar Ţarnaev, este internat în spital, în stare gravă. Medicii spun că a fost rănit la gât şi nu poate vorbi încă. Poliţia a folosit un elicopter dotat cu o cameră cu infraroşu pentru a-l găsi. Ancheta a dezvăluit că, în timp ce fugea de poliţişti şi încerca să iasă din campusul MIT, şi-a călcat fratele rănit cu maşină şi l-a târt pe caldarâm. Poliţia susţine că aşa a murit tânărul de 26 de ani.
Pe traseul maratonului din Boston, oamenii continuă să aducă omagii celor trei care şi-au pierdut viaţa în urma exploziilor.
Familia lor nu crede că ei au fost în spatele atentatelor. „Tamerlan era verificat de FBI de vreo trei sau cinci ani. Ei ştiau tot ce face fiul meu, ştiau ce pe site-uri se uită. Cum s-a putut întâmpla aşa ceva? Cum ar fi putut el? Îi controlau fiecare pas şi acum spun că este un act terorist. Niciodată! Nu e nimic adevărat. Fiii mei sunt nevinovaţi”, a spus Zubeidad Țarnaeva, mama suspecţilor.
Ruşii neagă orice legătură între cei doi fraţi şi lupta cecenilor pentru independenţă, mai ales că tinerii nu au trăit niciodată în Cecenia. „Sunt rebuturi peste tot, din păcate chiar şi printe ceceni. Nu depinde de naţionalitate”, spune un cetățean rus.
Fraţii ceceni au ajuns legal în Statele Unite la începutul anilor 2000. Cel mai mic dintre ei a câştigat o bursă de studii la un colegiu din Boston şi a devenit cetăţean american anul trecut, chiar pe 11 septembrie.
Cei doi suspecţi deţineau alte şase bombe şi arme de foc
Cei doi fraţi suspectaţi în atentatul din timpul maratonului de la Boston aveau asupra lor şase bombe, un pistol şi o puşcă în timpul urmăririi din noaptea de joi spre vineri care s-a soldat cu moartea lui Tamerlan Ţarnaev, conform poliţiei citate de AFP.
„Aveau cel puţin şase bombe”, a declarat sâmbătă Edward Deveau, şeful poliţiei din Watertown, în suburbiile Boston, în cadrul unui interviu pentru CNN.
„Am găsit o oală sub presiune” care a provocat o „puternică explozie în timpul schimbului de focuri”, a adăugat poliţistul, precizând că anchetatorii au mai găsit şi două grenade artizanale, alte două dispozitive explozive pe care fugarii nu reuşiseră să le activeze, precum şi un alt dispozitiv abandonat în maşina lor. Cei doi fraţi aveau de asemenea un pistol şi o puşcă, a adăugat poliţistul.
În cursul acestei urmăriri care a început la scurt timp după ce cei doi fraţi au ucis un poliţist în campusul Massachussetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge, „peste 200 de focuri de armă s-au tras în cursul a 5 până la 10 minute”, a precizat Deveau.