Armata SUA a detectat un „nivel neobișnuit și fără precedent” de activitate a submarinelor nord-coreene și dovezi ale unor teste de lansare a rachetelor balistice de pe submarine, în ceea ce ar putea fi un pas critic spre înrăutățirea relațiilor cu SUA, relatează CNN.
Trei teste de lansare au fost efectuate în luna iulie la Sinpo Naval Shipyard, au declarat oficialii SUA, iar un al patrulea test a fost efectuat în baza nord-coreeană de la Institutul Maritim de Cercetare pentru Apărarea Națională.
Lansarea rachetelor balistice de pe submarine este realizată cu ajutorul unei tehnologii care propulsează racheta astfel încât motorul cu reacție al acesteia să nu ia foc decât în momentul în care aceasta se află la o distanță sigură față de submarin.
Experții cred că testele conduse acum de Coreea de Nord ar putea pune în pericol orașe precum Los Angeles, Denver sau Chicago.
Statele Unite şi Japonia şi-au exprimat îngrijorarea faţă de ameninţarea ”serioasă şi tot mai mare” pe care o reprezintă Coreea de Nord, care a tras vineri o rachetă intercontinentală şi afirmă că are puterea să atingă de-acum teritoriul american, relatează AFP.
Într-o convorbire telefonică, preşedintele american Donald Trump şi premierul japonez Shinzo Abe şi-au exprimat acordul cu privire la faptul că ”Coreea de Nord reprezintă o ameninţare directă serioasă şi tot mai mare la adresa Statelor Unite, Japoniei, Republicii Coreea (Coreea de Sud) şi altor ţări apropiate sau mai îndepărtate”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Cei doi lideri s-au angajat să ”sporească presiunea economică şi diplomatică” asupra Phenianului şi să ”convingă alte ţări să facă la fel”, potrivit comunicatului.
Donald Trump a avertizat sâmbătă că nu va mai permite Chinei, asupra căreia exercită presiunii să pună capăt ambiţiilor vecinului ei recalcitrant, ”să nu mai facă nimic”.
Coreea de Nord a suprasolicitat duminică şi a dat asigurări că va riposta în cazul unor provocări militare ale Washingtonului.
Testul de rachetă intercontinentală (ICBM) ”este de această dată destinat să transmită un avertisment dur Statelor Unite, care îşi multiplică declaraţiile nebune, agitând frenetic sancţiuni şi o campanie vizând să exercite presiuni” asupra Phenianului, a declarat Ministerul nord-coreean de Externe.
La rândul său, Coreea de Sud a anunţat, după tirul nord-coreean, că va accelera desfăşurarea Thaad pe teritoriul său. Phenianul şi Beijingul au reacţionat imediat, denunţând această decizie.
Însă Thaad nu este conceput să intercepteze o rachetă balistică intercontinentală. Armata americană foloseşte în acest sens alt sistem - Ground-based Midcourse Defense (GMD), instalat în Alaska şi în California.