Foto: Gulliver / Getty Images
Uniunea Europeană este de părere că implicarea Rusiei în conflictul din Siria schimbă radical datele problemei, iar urmările ar putea fi periculoase. Reuniţi la Luxemburg, miniştrii de Externe din UE au condamnat bombardamentele ruse împotriva rebelilor moderaţi.
„Intervenţiile împotriva Statului Islamic trebuie să fie clar împotriva Statului Islamic şi a altor grupuri teroriste aşa cum sunt definite ele de ONU. Şi trebuie să fie coordonate, altfel există riscul apariţiei unor situaţii extrem de periculoase, nu doar din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere militar”, a spus Federica Mogherini, şefa diplomaţiei Uniunii Europene.
Chiar dacă resping orice soluţie pe termen lung care să îl includă pe actualul preşedinte sirian, europenii sunt dispuşi asupra unor concesii în ceea ce priveşte momentul plecării sale.
„Nu putem lucra cu Bashar al-Assad pentru că nu el reprezintă soluţia pentru viitorul Siriei. Dar suntem flexibili în ceea ce priveşte plecarea sa, data la care acest lucru se va produce”, a spus Philip Hammond, ministrul britanic al Afacerilor Externe.
Ministrul de Externe al Rusiei nu dă atenţie criticilor şi spune că există un progres clar în ceea ce priveşte elaborarea unei strategii comune cu Statele Unite şi Arabia Saudită pentru încheierea războiului din Siria. Preşedintele rus îşi menţine tonul sarcastic şi consideră că acţiunile întreprinse până acum de occidentali sunt un fiasco.
„Colegii noştri europeni şi americani spun că luptă contra terorismului, însă nu vedem rezultate concrete. Mai mult decât atât, Statele Unite au închis programul de pregătire a aşa-zisei Armate pentru Eliberarea Siriei. Doar patru sau cinci oameni antrenaţi luptă cu teroriştii. Şi au cheltuit 500 de milioane de dolari. Aş fi dorit să ne dea nouă 500 de milioane de dolari. I-am fi cheltuit mai bine pentru lupta contra terorismului internaţional”, a spus Vladimir Putin.
Turcia este gata să negocieze cu Rusia şi Iran o soluţie politică pentru conflictul din Siria, dar refuză din start orice propunere care să susţină actualul regim de la Damasc. Acelaşi subiect va fi discutat şi la sfârşitul acestei săptămâni, când şefa Guvernului german, Angela Merkel, are programată o vizită în Turcia.