Autoritățile indoneziene au dat asigurări că fac tot ce pot pentru a da de urma avionului. Până acum însă căutările nu au dat rezultate.
„Nava noastră Pattimura a ajuns în zona unde a fost semnalată o pată de carburant. Vă pot spune, însă, că era vorba de două aglomerări de corali. Văzute din elicopter, acestea arătau ca o deversare de petrol”, a spus purtătorul de cuvânt al Agenţiei Indoneziene de Salvare.
Experţii în aviaţie încearcă să dezlege misterul prăbuşirii avionului AirAsia.
„Aceasta (n. red. vremea) poate fi un factor important în cazul multor accidente de aviație, dar niciodată nu este singura cauză. Accidentele sunt întotdeauna un lanţ de evenimente”, a afirmat Mark Rosenker, fost preşedinte Consiliul Național de Securitate Transport.
În afară de condiţiile meteorologice extreme, anchetatorii iau în calcul viteza pe care o avea aeronava, o defecţiune tehnică sau modul în care ar fi reacţionat piloţii la o situaţie de urgenţă de la bord.
Cu câteva minute înainte ca avionul să dispară de pe radare, pilotul cu o experienţă de peste 20 de mii de ore de zbor ceruse permisiunea să urce în altitudine. Cererea a fost refuzată de autorităţile aviatice indoneziene din cauza traficului.
Fata pilotului, o tânără de 22 de ani, a postat o fotografie cu acesta pe o reţea de socializare cu un mesaj sfâşietor: "Tată, te rog, să te întorci acasă. Mai am nevoie de tine".
Emoţionantă este şi mărturia tatălui pilotului care a povestit că şi-a văzut pentru ultima dată băiatul săptămâna trecută, la înmormântarea unui alt fiu.
Avionul AirAsia plecase din oraşul indonezian Surabaya şi se îndrepta către Singapore cu 162 de oameni la bord. 155 erau pasageri, dintre care 16 copii şi un nou-născut. Cele mai multe dintre persoanele aflate în aeronava dispărută erau de cetăţenie indoneziană.