Cubanezii îşi pot cumpăra de acum înainte televizoare şi telefoane de ultimă generaţie. La Havana a fost deschis primul magazin al concernului Samsung. Din vitrine, trecătorii sunt atraşi de jocurile de lumini de pe ecranele cât peretele. Dar intră şi ies ca de la muzeu. 250 de ani de muncă i-ar trebui cuiva cu venituri medii pentru a pleca acasă cu cel mai nou televizor din gamă şi vreo cinci şi jumătate pentru a avea bani de un telefon mobil.
În Cuba, internetul este încă un lux, iar telefonia 3G este abia în stadiu de probe. Dar potenţial există, aşa că grupul sud-coreean Samsung a intrat pe piaţă şi şi-a deschis primul magazin din această ţară la Havana.
Cele mai noi modele de televizoare, cele mai noi generaţii de telefoane şi ceasuri inteligente au stârnit curiozitatea cubanezilor. Şi cam atât. Într-o ţară unde un medic câştigă echivalentul a 20 de euro pe lună, iar pensia este de două ori mai mică, tehnologia este un lux.
Cu toată deschiderea politică din ultimii ani, pentru cubanezul de rând viaţa nu s-a îmbunătăţit. Mâncarea este în continuare pe cartelă, iar salariile nu reuşesc să ţină pasul cu toate schimbările care vin din afară.
Depăşită este şi infrastructura pusă brusc la încercare de numărul mare de turişti. Numai anul trecut, patru milioane de străini au venit să viziteze Cuba, o cifră record. Dar vacanţele multora sunt date peste cap încă de la sosirea pe aeroport unde uneori stau şi patru ore pentru recuperarea bagajelor.
Aşa că deocamdată tehnologia mai are de aşteptat. Televizoarele ultra HD, ceasurile inteligente şi telefoanele VR rămân la stadiul de exponate într-un muzeu al viitorului.