Dintre principalele patru reforme cerute de Guvernul de la Londra, cea legată de sistemul de ajutoare sociale a stârnit cel mai mult interesul britanicilor. Potrivit legislaţiei europene, cetăţenii comunitari care lucrează într-un alt stat membru au acces la aceleaşi beneficii ca cetăţenii ţării respective. Introducerea unor limitări este binevenită cred londonezii.
„Prea mulţi străini vin în ţara noastră şi trăiesc doar din ajutoare sociale, nu fac nimic altceva. Nu este deloc bine,” spune un britanic.
Indiferent cum percep rezultatul negocierilor de la Bruxelles, britanicii sunt mulţumiţi că li se cere părerea legată de viitorul ţării în UE.
„Organizarea unui referendum este o idee bună pentru că dă oamenilor şansa să se exprime în legătură cu o chestiune care le afectează ţara, drepturile. Nu sunt încă hotărât ce voi vota,” adaugă altul.
„Avem şi noi cetăţeni acolo (n.r.: în alte state UE), oameni care au locuri de muncă acolo, de aceea cred că suntem mai în siguranţă în Uniunea Europeană. Din punctul meu de vedere dacă ieşim din UE nu vom mai fi în siguranţă,” este de părere un alt britanic.
Pentru euroscepticii britanici acordul obţinut de premierul David Cameron nu are nicio valoare şi continuă să îndemne electoratul să opteze pentru părăsirea Uniunii Europene.
„Veţi fi întrebaţi dacă vreţi să rămâneţi într-o uniune care a început să arate ca o clădire în flăcări. Vestea bună este că există o ieşire. Eu vă sugerez să o folosiţi,” declară Nigel Farage, preşedintele UKIP.