8 orașe care dau locuințe gratuit sau le vând la prețuri de 1 dolar. Ce condiții le pun celor interesați
Data actualizării: Data publicării:
Mai multe orașe au început să doneze sau să vândă la prețuri extrem de mici apartamente sau case nelocuite, în speranța că vor reuși astfel să repopuleze comunitatea. Unele administrații locale oferă inclusiv pachete speciale pentru a-i încuraja pe cumpărători să renoveze locuințele vechi și să se mute în orașele respective, scrie Business Insider.
Deși la prima vedere poate părea o ofertă de nerefuzat, renovarea unei locuințe vechi poate ajunge să coste mai mult decât una nouă. Iar în cazul orașelor în care populația s-a redus dramatic în ultimele decenii, noii localnici s-ar putea confrunta cu lipsa locurilor de muncă. Iată opt orașe care oferă gratuit proprietăți sau le vând la prețuri foarte mici:
Tokyo, Japonia
Japonia se confruntă cu o situaţie fără precedent în istoria sa: peste 8 milioane de case sunt nelocuite sau abandonate.
În Tokyo s-au construit pe bandă rulantă ansambluri rezidențial, însă un raport al Japan Times arată că 1 din 10 locuințe din Tokyo este nelocuită. Un motiv este reprezentat de populația în scădere a Japoniei, ceea ce înseamnă și o scădere a numărului de cumpărători. De asemenea, potențialii cumpărători ocolesc locuințele în care au avut loc crime, sinucideri sau morți, având credința că acestea aduc ghinion.
De aceea, Tokyo a început să ofere locuințe gratuite, prin intermediul unei baze de date online, sau să le scoată la vânzare la prețuri chiar și de 4 dolari.
Cei care își cumpără prima locuință în New Haven sunt eligibili să primească până la 10.000 de dolari pentru a acoperi avansul necesar pentru casă. Subvenția vine sub forma unui împrumut cu dobândă 0, care este „șters” după cinci ani.
De asemenea, cei care vor să își renoveze locuințele și să le transforme într-unele eficiente energetic primesc până la 30.000 de dolari pentru proiectul lor.
Tulsa, Oklahoma
Prin programul Tulsa Remote, nomazii digitali pot primi până la 10.000 de dolari pentru a se muta în oraș. Ei beneficiază și de o reducere de 33% la închirierea unei locuințe, cu costurile pentru utilități incluse în preț.
Pentru a beneficia de aceste stimulente, cei intersați vor fi obligați să locuiască în Tulsa timp de un an.
Buffalo, New York
În Buffalo, locuințele deținute de primărie care nu deservesc publicului pot fi vândute la prețul simbolic de 1 dolar. Condiția este ca toți cumpărătorii să locuiască în Buffalo timp de cel puțin trei ani și să renoveze locuința astfel încât ea să corespundă tuturor standardelor cerute de lege.
Baltimore, Maryland
Rezidenții din Baltimore pot primi discounturi atractive și un stimulent de 5.000 de dolari pentru cei care își achiziționează prima locuință și câștigă 80% sau mai puțin decât venitul mediu în zonă. De două ori pe an, autoritățile locale selectează 30 de oameni care primesc apoi acești bani.
Harmony, Minnesota
Rezidenții din Harmony pot primi până la 12.000 de dolari pentru a-și cumpăra o locuință în oraș, un efort al autorităților locale de a mări populația de doar 1.000 de locuitori din micuțul oraș situat în sudul statului Minnesota.
Gary, Indiana
În august, autoritățile din Gary, Indiana, au anunțat că scot la vânzare opt case la prețul de 1 dolar. Pentru a le cumpăra, doritorii trebuie să fie de acord să renoveze proprietatea în decurs de un an și să locuiască în oraș cel puțin 5 ani. De asemenea, ei trebuie să aibă un venit anual de cel puțin 38.750 dolari.
Ollolai, un micuț sat de pescari din Italia, rămâne fără locuitori. În ultimii 50 de ani, populația a scăzut de la 2.250 de locuitori la doar 1.300 și continuă să scadă. Guvernul a decis astfel să scoată la vânzare toate proprietățile abandonate din localitate, care pot fi achiziționate cu doar 1,25 dolari sau 1 euro. Însă există și o condiție: cumpărătorii trebuie să renoveze proprietatea în decurs de trei ani.
Costul renovării poate ajunge la aproximativ 25.000 de dolari, însă pentru mulți acesta este un preț bun de plătit pentru a avea propria locuință în Italia.