La încheierea războiului, Elisabeta avea 16 ani. De Ziua Victoriei, prințesa Elizabeth și sora ei, Margaret, s-au amestecat, fără a-și dezvălui identitatea, cu mulțimea oamenilor care sărbătoreau pe străzile din Londra. Într-unul din rarele sale interviuri, Elisabeta a II-a a povestit: „Ne-am întrebat părinții dacă putem ieși afară, ca să vedem cu ochii noștri. Îmi aduc aminte că ne era foarte frică să nu fim recunoscute...Îmi aduc aminte de șirurile de oameni care se țineau de braț și mergeau pe lângă Whitehall, cu toții eram luați de valul de fericire și ușurare”.
Suverana Marii Britanii a aprins, vineri seara, o făclie în memoria victimelor războiului. Alte 200 de astfel de torţe au fost aprinse în mai multe regiuni ale Regatului.
A fost finalul unei zile încărcate de astfel de evenimente, în care Europa a marcat şapte decenii de la sfârşitul celui mai devastator război din istorie.
Liderii principalelor partide politice din Marea Britanie ©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES
La Londra, o ceremonie de comemorare s-a desfăşurat în faţa monumentului dedicat soldaţilor care au murit în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale. Premierul David Cameron, proaspăt învingător în alegerile legislative din Regatul Unit, a depus o coroană de flori în faţa memorialului dedicat victimelor războiului. Liderul de la Londra i-a avut alături pe marele perdant al scrutinului de ieri, laburistul Ed Miliband, şi pe liberal-democratul Nick Clegg.
Ed Miliband (stânga), Nick Clegg (centru) și David Cameron (dreapta) ©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES
Ceremonii impresionante au avut loc în mai multe ţări, printre care Franţa, Polonia şi Germania.
Startul ceremoniilor a fost dat în oraşul Reims, unde în noaptea de 7 mai 1945 Germania nazistă a semnat capitularea.
Francezii au putut admira cu propriii ochi tancurile şi celelalte utilaje de război folosite de aliaţi în acea perioadă. Autorităţile au încercat să recreeze atmosfera din acele zile, iar voluntari s-au îmbrăcat fie în soldaţi, fie în asistente sau în hainele epocii.
Încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a fost marcată şi la Paris. Evenimentul s-a desfăşurat la Arcul de Triumf, în prezenţa preşedintelui Francois Hollande, a premierului Manuel Valls şi a altor înalţi oficiali francezi, dar şi a secretarului american de Stat, John Kerry.
O ceremonie similară a avut loc şi la Gdansk, acolo unde au fost trase primele lovituri de tun ale Germaniei naziste asupra Poloniei, la 1 septembrie 1939, într-un atac ce a declanşat cel de-al Doilea Război Mondial.
La ceremoniile de la Gdansk au participat mai mulţi lideri europeni, printre care şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Gazdă a fost preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, care a ţinut să amintească faptul că eliberarea Europei de sub ameninţarea nazismului nu a însemnat libertate pentru toate popoarele de pe bătrânul continent, referindu-se aici la perioada în care Polonia, alături de România şi alte state din estul continentului, s-au aflat în sfera de influenţă a URSS.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a afirmat la Gdansk că situaţia din acest an în Europa este asemănătoare celei din 1939, când Germania nazistă a început al Doilea Război Mondial. „Amintiţi-vă cât de fragilă era lumea în 1939 şi remarcaţi cât de fragilă este în 2015”, a semnalat preşedintele ucrainean.
Și la Kiev a avut loc, vineri seara, un spectacol în aer liber dedicat evenimentelor din mai 1945.
În paralel, au avut loc ceremonii în Germania, unde Parlamentul s-a reunit într-o sesiune specială.
În Statele Unite, o ceremonie la memorialul celui de-al Doilea Război Mondial din Washington a fost urmată de un zbor în formaţie efectuat de avioane de epocă.
Cu toate că, spre deosebire de occidentali, Moscova celebrează sâmbătă, pe 9 mai, Ziua Victoriei, Ambasada Rusiei la Bucureşti a marcat încă de vineri cei 70 de ani care au trecut de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
(Generalul în retragere, Marin Dragnea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, ţine un discurs la ceremonia de decorare a mai multor veterani ruşi şi români cu medalia aniversară „70 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei', organizată de Ambasada Rusiei la Bucureşti, vineri, 8 Mai 2015. ©FOTO: Inquam Photos)
La ceremonia din Bucureşti au participat membri ai corpului diplomatic acreditat în România şi parlamentari români. Ambasadorul Federaţiei Ruse, Oleg Malghinov, a acordat medalii jubiliare unor veterani din cel de-al Doilea Război Mondial care au luptat împotriva fasciştilor.
Rusia, care a pierdut cei mai mulţi cetăţeni în război, organizează sâmbătă o paradă militară în Piaţa Roşie din Moscova, la care a invitat numeroşi lideri străini. Prea puțini au răspuns, însă, invitației. Liderii occidentali boicotează evenimentul.
Aproximativ 16.000 de militari urmează să defileze în cadrul paradei din Piaţa Roşie, alături de sute de echipamente militare. Principala „vedetă” a acestui spectacol este tancul T-14 Armata, care urmează să intre în serviciu abia peste un an. Moscova se laudă că este cel mai puternic tanc din lume, scrie Mediafax.