7 milioane de oameni mor, în fiecare an, din cauza fumatului. De ziua Mondială fără Tutun, Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere interzicerea publicității și creșterea taxelor la ţigări.
Ţara noastră se afla pe locul 27 in clasamentul privind consumul de tutun. Romanii fumează, în medie, aproape 1.700.000 țigări pe an.Conform Organizatiei Mondială a Sănătății, cei mai înrăiţi fumători sunt chinezii.
În China fiecare adult fumează în medie peste 4.000 de ţigări pe an. Urmează Belarusul şi Libanul, cu 3023 țigări. Țara în care se fumează cel mai puțin este Guineea, unde un adult fumează în medie o țigară la fiecare 24 de zile.
Departe de ţigări stau şi locuitorii din Insulele Solomon sau Kiribati.
În fiecare an, mai mult de 7 milioane de oameni mor din cauza fumatului, față de aproximativ 4 milioane la începutul secolului al XXI-lea, potrivit ONU.
Fumatul reprezintă, de asemenea, o povară economică grea pentru planetă: costul său este estimat la peste 1.250 miliarde euro, adică 1,8% din Produsul Intern Brut.
Conform raportului, deșeurile de tutun sunt cele mai răspândite în lume și „conțin mai mult de 7.000 de substanțe chimice toxice care otrăvesc mediul, inclusiv substanțe cancerigene”.