Astăzi se împlinesc 7 ani de la devastatorul cutremur cu magnitudine 9, care a făcut prăpăd în Japonia. Cel mai mare seism din istoria ţării a fost urmat de un tsunami cu valuri care au ajuns, în punctul maxim, la aproape 40 de metri. Şi, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, o centrală nucleară de pe malul mării a fost avariată. La Tokyo, oficialii au adus un omagiu victimelor seismului, dar la Fukushima viaţa oamenilor nu a intrat nici acum pe făgaşul normal. Pericolul nuclear nu a fost complet înlăturat, în ciuda eforturilor depuse de autorităţile japoneze.
Prinţul Akishino al Japoniei: Chiar şi după şapte ani, nu pot uita, minut cu minut, imaginile care au fost transmise cu tsunami-ul.
Peste 23.000 de oameni au pierit după devastatorul cutremur din 2011 din Japonia. Aproape patru mii dintre ei s-au sinucis sau au murit din cauza bolilor cauzate de radioactivitate.
Guvernul de la Tokyo şi compania de electricitate care operează reactoarele nucleare avariate spun că nu au nicio vină şi nu vor să plătească despăgubirile la care au fost condamnate de un tribunal local.
Mai mult de 70.000 de oameni nu s-au putut întoarce la casele lor, nici acum. Una dintre măsurile luate de japonezi pentru prevenirea dezastrelor a fost construirea unui zid lung de aproape 400 de kilometri şi înalt de până la 16 metri, care să împiedice valurile să măture totul în calea lor.
Atsushi Fujita -pescar: Mi se pare că muncesc îngrădit. E ca şi cum am fi la închisoare, chiar dacă nu am făcut nimic rău.
Guvernul a investit într-o soluţie care ar trebui să împiedice apa radioactivă de la Fukushima să se impregneze în sol. Dar masiva instalaţie nu pare a da rezultatele dorite. Aşa că riscul nuclear este încă prezent.
Shunji Matsuoka, profesor universitar: Planul de a elibera apă contaminată cu tritiu în ocean nu poate fi implementat din cauza opoziţiei locuitorilor din Fukushima. Dacă apa contaminată este eliberată, va contamina arii mai mari şi nu va mai fi o problemă doar pentru Japonia. Japonia trebuie să negocieze cu ţările vecine, cum ar fi China şi Coreea de Sud, nu poate decide de una sigură.
Cea mai mare insulă japoneză, Honshu, s-a deplasat cu 2,4 metri în urma cutremurului, iar axa de rotaţie a pământului, cu 10 centimetri.
Pagubele produse de seism au fost estimate la 210 miliarde de dolari americani.