Astfel, 22 de proiecte au fost alese pentru a moderniza sau mai bine zis pentru a reinventa siturile propuse de primăria Parisului în urmă cu aproximativ un an. Laureații au fost selecționați dintre 360 de firme de arhitectură care și-au propus candidatura, iar proiectele câștigătoare se remarcă prin înclinarea către sustenabilitate și integrarea spațiilor verzi. Unele vor fi construite pe parcele goale, iar altele reprezintă în fapt reabilitarea unor edificii istorice.
O facultate de medicină clădită în 1475, un conservator din anii `80 şi o fostă gară sunt printre clădirile alese pentru renovare în cadrul proiectului denumit „Reinventarea Parisului". Obiectivul nu este doar de a le consolida, ci de a le schimba complet arhitectura şi destinaţia.
„Am selecționat 23 de situri reprezentative pentru diversitatea Parisului, de la căi ferate dezafectate până la hoteluri din secolul al XVIII-lea. Le-am spus oamenilor că proiectele sunt libere, că pot să facă orice fel de propuneri. Am avut un succes considerabil. La început au fost 815 proiecte. După o primă jurizare, am ales 75 de proiecte, iar apoi, ultimul juriu a decis să rămână 22 de laureaţi în ianuarie. Asta le dă dreptul câştigătorilor să construiască aceste proiecte”, a declarat viceprimarul Parisului Jean-Louis Missika.
Parisul modern are o importantă componentă eco în structura lui. Aproape toate proiectele incluse printre cele câştigătoare au soluții pentru mai multe spații verzi şi pentru a recicla materialele de construcţii.
„Clădirea este construită deja, iar modificările presupun şi demolări. Ideea noastră a fost să evităm să aruncăm materialele, ci mai degrabă să ne folosim de ele, să le găsim o nouă utilizare”, a precizat unul dintre arhitecții câștigători Nicola Delon.
Proiectele câştigătoare implică cheltuieli de ordinul sutelor de milioane de euro, iar termenul de finalizare este şi de şase ani în unele cazuri. Până să le vadă terminate, parizienii pot admira machetele la o expoziţie deschisă la Paris.
„Pentru noi, studenții, este cu atât mai interesant să admirăm toate aceste proiecte cu cât n-am apucat să facem mare lucru în arhitectură până acum”, a precizat un student.
După succesul înregistrat cu această primă ediţie a concursului „Reinventarea Parisului", primăria Capitalei franceze vrea să reia proiectul şi anul viitor.