2016 | Un an marcat de atacuri teroriste
În 2016, teroriştii au făcut sute de morţi şi mii de răniţi în atacuri. Au lovit în Nisa, Ankara, Istanbul, Bruxelles, Munchen şi în Orlando, în Statele Unite. Au folosit bombe şi chiar camioane, aşa cum s-a întâmplat pe Coasta de Azur, de ziua naţională a Franţei, şi la Berlin pe 19 decembrie.
Târgul de Crăciun de lângă Biserica memoriala Kaiser Wilhelm era plin cu sute de localnici şi turişti în seara zilei de 19 decembrie.
Jan Hollitzer, editor adjunct Berliner Morgenpost: A fost îngrozitor ce am văzut acolo. Exact ca în imaginile de la Nisa. Am văzut căsuţe distruse, oameni răniţi pe asfalt şi alţi oameni care le acordau îngrijiri. Am văzut multe sticle distruse, lichide, nu ştiu dacă era vin roşu sau sânge. Am văzut oameni pe jos, sub camion, a fost oribil.
Alina Mărculescu Matiş, jurnalist Digi24: Camionul cu numere de Polonia a venit cu viteză spre zona târgului de Crăciun. A trecut pe aici şi a lovit în plin atât gherete, cât şi oameni.
Pe o distanţă de aproape 80 de metri, camionul morţii a spulberat zeci de oameni.
Sven Gerling, purtător de cuvânt al pompierilor: Atmosfera era şocantă, chiar şi pentru oamenii noştri. Când au ajuns, foarte mulţi oameni aveau nevoie de ajutor, dar în prima fază aveam foarte puţin personal şi nu îi puteam ajuta pe toţi imediat.
Suspectul a abandonat camionul şi a fugit pe jos.
Peter Frank, procurorul general al Germaniei: Pornesc de la premisa că a fost un atac de natură teroristă. Asta o dovedeşte modul în care a fost comis atacul, la care se adaugă locul şi obiectivul atacului, un loc plin de simboluri, ceea se regăseşte şi în modul în care acţionează organizaţiile teroriste.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Refuzăm să trăim într-o teamă care să ne paralizeze, indiferent cât de greu ne este acum.
Un român şi-a pierdut viaţa în atentatul din 14 iulie
Raluca Lunculescu, jurnalist Digi24: Mii de oameni se adunau pe promenada din Nisa ca să vadă artificiile de Ziua Naţională. Într-o clipă, sărbătoarea s-a transformat într-un coşmar.
Pe 14 iulie, un camion de 25 de tone condus de un bărbat de origine tunisiană a intrat în plin în mulţime. Bilanţul a fost crunt - 85 de oameni, printre care şi un român, au murit. Alţi peste 300 au fost răniţi.
Printre oamenii aflaţi pe promenadă la momentul atacului se aflau şi români.
Florin Pepene, român martor la atac: Am vazut cum efectiv călca oameni. Şi oamenii ţipau. Erau foarte multe persoane, oamenii se plimbau lejer, erau oameni cu familie, cu copii.
Adrian, român stabilit în Nisa: Am crezut că este un accident, a rămas fără frâne, ceva de genul asta, dar am văzut că nu a fost aşa, el continua să meargă spre partea cealaltă a oraşului şi continua să meargă printre oameni şi peste oameni.
Atacatorul a fost ucis de poliţie după o cursă a morţii care a durat 18 minute. Masacrul din Nisa a fost revendicat de teroriștii Stat Islamic.
Victime pe Zaventem
Cu patru luni mai devreme, pe douăzeci şi două martie, teroarea lovea în inima Europei, la Bruxelles. Au fost vizate principalul aeroport al capitalei Belgiei şi o staţie de metrou, aflată lângă instituţiile Uniunii Europene. În atacurile sinucigaşe de la aeroport şi cel cu bomba de la metrou 31 de oameni au murit şi alţi peste 300, printre care şi 4 români, au fost răniţi.
Era 9.00, ora României, când o deflagraţie puternică s-a produs într-un terminal al aeroportului Zaventem. Îngroziţi, pasagerii au fugit în toate direcţiile să îşi caute scăparea, în timp ce din clădire ieşea fum negru.
La câteva minute după prima explozie, altă deflagraţie s-a produs la mică distanţă.
Mihai Delea, jurnalist: Am vazut persoane întinse pe jos, nu ştiu în ce stadiu erau, dacă trăiau, cât de rănite erau, dar, într-adevăr erau întinse pe jos, ţipau, se văitau.
Claudiu Rusu, student român rănit în atentatele de la Bruxelles: A fost un moment cumplit, de groază, în momentul în care ne-am aflat pentru a ne îmbarca, s-a auzit prima bombă care a explodat şi în momentul în cand am vrut să mergem spre ieşire, a doua bombă a explodat.
Teroarea, însă, nu se încheiase. O oră mai târziu, altă explozie se producea într-o garnitură de metrou în staţia Maelbeek, foarte aproape de sediile instituţiilor europene.
Deflagraţia din subteran a distrus în întregime vagonul. În scurt timp, autorităţile au oprit tot transportul în comun de la Bruxelles şi au luat măsuri excepţionale.
Charles Michel, premierul Belgiei: Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat la 4. + Au fost aduse întăriri militare, au fost întărite controalele la frontiere şi măsuri speciale de restricţionare a transportului în comun au fost luate.
Sute de morţi la Ankara şi Istanbul
În 2016, şi Turcia a simţit din plin teroarea. Ankara a fost lovită în februarie şi martie de două atentate cu maşini capcană care au lăsat în urmă 67 de morţi.
O maşină încărcată cu explozibili a fost detonată pe 17 februarie în centrul capitalei Ankara în momentul în care un convoi militar a oprit la un semafor. Deflagraţia a fost extrem de puternică şi s-a auzit pe o rază de câţiva kilometri. 30 de oameni au murit şi alţi 60 au fost răniţi.
Ifet Tosun, lector Universitatea din Ankara: Eram acasă şi am auzit explozia. Iniţial am crezut că este vorba de un cutremur, deoarece am geamuri foarte etanş, termopan, s-au zdruncinat efectiv şi ne-am speriat. S-au văzut focul şi fumul şi foarte multe sirene de salvări care se îndreptau spre locul faptei.
Pe 13 martie, un atac similar, comis tot la Ankara, făcea 34 de morţi şi 125 de răniţi.
În iunie, teroarea s-a dezlănţuit pe aeroportul Ataturk din Istanbul. 41 de oameni au murit şi alţi 239 au fost răniţi în iadul declanşat de trei atacatori sinucigaşi.
Pe 10 decembrie, un dublu atentat comis la Istanbul, lângă stadionul echipei de fotbal Beşiktaş a lăsat 44 de oameni morţi şi 150 de răniţi.
Nouă oameni au fost ucişi la Munchen
Germania a fost lovită în 2016 de atacuri comise de așa-numiți "lupi singuratici". S-a întâmplat în Munchen pe 23 iulie, când 9 oameni au fost ucişi de un tânăr de 18 ani.
Atacul a avut loc în apropierea unui fast-food dintr-un mall din centrul oraşului.
Alte trei atacuri comise de refugiaţi radicalizaţi au avut loc în Germania, în Reutlingen, Ansbach şi Wurzburg.
Pe 12 iunie, un bărbat a atacat un club de noapte din Orlando>
Un astfel de atac, comis de un lup-singuratic, a avut loc şi în Statele Unite pe 12 iunie. 49 de oameni au fost ucişi şi 53 răniţi după ce suspectul a deschis focul într-un club de noapte, după care S-a baricadat apoi în interior şi a luat mai mulţi ostatici.
Atacatorul a fost în cele din urmă lichidat de forţele de ordine.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News