Video Manifestaţie pro-EU majoră la Tbilisi înaintea alegerilor legislative din Georgia: zeci de mii de manifestanți au ieșit în stradă

Data actualizării: Data publicării:
Zeci de mii de manifestanţi pro-UE au mărşăluit în Tbilisi, capitala Georgiei
Pe străzile din centrul capitalei Tbilisi, mulţi manifestanţi purtau steaguri ale Georgiei şi ale Uniunii Europene, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului. Alţii agitau în întuneric pancarte pe care scria: „Georgia alege UE”. Foto: Profimedia

Imagini senzaționale de la Tbisili: cu o săptămână înainte de alegerile legislative din Georgia, zeci de mii de persoane au ieșit în stradă duminică, 20 octombrie, pentru a-şi arăta ataşamentul faţă de Uniunea Europeană, relatează Ouest France, citat de News.ro.

Opoziţia pro-europeană se va confrunta sâmbătă, 26 octombrie, cu partidul conservator la putere, Visul georgian, acuzat de detractorii săi de autoritarism pro-rus şi de devierea planurilor Tbilisiului de aderare la Uniunea Europeană.

Pe străzile din centrul capitalei Tbilisi, mulţi manifestanţi purtau steaguri ale Georgiei şi ale Uniunii Europene, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului. Alţii agitau în întuneric pancarte pe care scria: „Georgia alege UE”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la „alunecarea” Georgiei „spre autoritarism”, calificând alegerile drept un „test crucial”.

Uniunea Europeană sau Rusia

Mulţimea s-a adunat în Piaţa Libertăţii la apelul mai multor ONG-uri care doreau să „îşi arate hotărârea de a continua pe calea aderării” la UE.

Imagini senzaționale de la Tbisili: un meeting pro-UE uriaș. Georgia votează săptămâna viitoare. Foto: Profimedia
Imagini senzaționale de la Tbisili: un meeting pro-UE uriaș. Georgia votează săptămâna viitoare. Foto: Profimedia

Sondajele recente din ultimele zile sugerează că alianţa opoziţiei ar putea obţine suficiente voturi la 26 octombrie pentru a învinge Visul Georgian, partidul miliardarului Bidzina Ivanishvili. În vârstă de 68 de ani, acesta a ţinut frâiele puterii pe sub mână în ultimii zece ani, fără a deţine vreo funcţie guvernamentală.

Rezultatele vor fi analizate cu atenţie la Bruxelles, într-un moment în care liderii europeni se tem că Georgia se îndepărtează de ambiţia sa de a adera la UE. Cu toate acestea, obiectivul aderării la UE este înscris în Constituţia acestei foste republici sovietice.

Preşedinta proeuropeană Salome Zurabishvili, care se află în conflict cu guvernul, dar are puteri foarte limitate, a prezentat scena la începutul lunii octombrie, într-un interviu acordatAFP: "Avem un cvasi-referendum pentru a alege între Europa şi întoarcerea la un trecut rusesc incert".

De cealaltă parte, oligarhul şi fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili critică în mod regulat Occidentul şi a făcut apel la susţinătorii săi să voteze pentru partidul său, Visul georgian, pentru a „alege între sclavie şi libertate, supunere faţă de puterile străine şi suveranitate, război şi pace”.

Votul din 26 octombrie, pe care observatorii îl consideră a fi unul dintre cele mai importante din ţară de la căderea URSS, vine după mai multe valuri de proteste antiguvernamentale, conduse în special de tineri.

În mai, manifestanţii au ieşit masiv în stradă împotriva unei legi privind „influenţa străină”, criticată în Occident pentru că ar fi inspirată din legislaţia rusă privind „agenţii străini”, utilizată pentru reprimarea disidenţilor.

Bruxelles-ul a îngheţat imediat procesul de aderare a Georgiei la UE, iar Statele Unite au impus sancţiuni oficialilor georgieni acuzaţi că au autorizat o „reprimare brutală” a manifestanţilor. Tbilisi a reacţionat ameninţând cu „revizuirea” relaţiilor sale diplomatice cu Washingtonul.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la „alunecarea” Georgiei „spre autoritarism”, calificând alegerile drept un „test crucial”.

 

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dana Budeanu, mesaj sfâșietor la moartea fostei sale soacre. Omagiul superb adus de vedetă
Digi FM
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea: „Încercăm să vindecăm haosul cu haos!” Imaginea în care apare cu...
Pro FM
Fiul cel mic al lui Michael Jackson, apariție rară în public. Blanket, surprins în Calabasas, cu prânzul la...
Film Now
Gwyneth Paltrow, sărut pasional cu Timothee Chalamet, pe platourile de la „Marty Supreme”
Adevarul
Acuzații la alegerile din Republica Moldova. La Moscova se cumpără voturi cu geci cu inscripția Rusia-Moldova...
Newsweek
Cea mai gravă eroare la recalcularea pensiei. Care pensionari sunt cei mai nedreptățiți de noua lege
Digi FM
Bănel Nicoliță, prima apariție cu noua iubită, după patru ani de relație: „Mi-a fost alături la bine și la...
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Momentul când o broască este asaltată de doi melci. Imaginile au făcut înconjurul lumii: „Abia i se văd ochii”
Film Now
Cum arată Jean-Claude Van Damme în 2024, la 64 de ani. Își serbează ziua în 18 octombrie. 5 mariaje cu 4...
UTV
Membrii trupei One Direction sunt „complet devastati” de moartea lui Liam Payne. „Cea mai mare bucurie a lui...