Maia Sandu: „Securitatea Europei se joacă în Moldova”. Rolul Chișinăului în oprirea expansiunii Rusiei (Politico)

Data publicării:
Maia Sandu
Multe dintre statele europene (dacă nu chiar „toate”) se confruntă cu probleme serioase în privința aprovizionării cu electricitate, „dar problemele noastre sunt existențiale”, a scris Maia Sandu. Foto: Profimedia Images

„Cu trei decenii în urmă, moldovenii au ales libertatea și democrația în locul autoritarismului. Și astăzi, ne îndreptăm cu hotărâre spre Uniunea Europeană”, a scris pentru Politico președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a avertizat că odată ce Rusia a invadat Ucraina, Moldova s-a confruntat cu costurile foarte ridicate ale războiului, care riscă să deraieze țara de pe calea integrării europene și să slăbească securitatea Europei. 

„Dar odată cu agresiunea brutală a Rusiei împotriva vecinului nostru, Ucraina, țara noastră se confruntă acum cu costuri dramatice și riscuri ridicate ce amenință să ne deraieze de pe calea aleasă de noi, slăbind securitatea Europei”.

După ce Chișinăul a implementat o serie de reforme dificile în condițiile complicate ale situației geopolitice, în luna iunie, UE a oferit Moldovei statut de țară candidată la aderarea la UE. „Dar în loc să ne bucurăm de beneficiile unei integrări europene mai profunde, moldovenii se chinuie să facă față unei crize energetice acute, o recesiune economică severă și amenințări uriașe” la adresa securității țării.

Multe dintre statele europene („dacă nu chiar toate”) se confruntă cu probleme serioase în privința aprovizionării cu electricitate, „dar [problemele] noastre sunt existențiale”, a scris Maia Sandu. „Moștenirea dependenței totale de Rusia pentru gaz și electricitate” și eșecul guvernelor care s-au succedat la putere de a diversifica sursele de aprovizionare amenință supraviețuirea economică a Republicii Moldova.

Maia-Sandu-Scholz
„Europa și Ucraina au nevoie de o Moldova puternică. Destul de puternică pentru a spijini Ucraina pe timp de război”, a scris Maia Sandu. Foto: Profimedia Images

„România, bunul nostru vecin și susținător ferm, a intervenit”

Ca răspuns la bombardamentele cu care Rusia încearcă să pună la pământ infrastructura energetică a Ucrianei și reducerea drastică de către Gazprom a livrărilor de gaze, guvernul de la Chișinău a adoptat măsuri de austeritate și a trecut la combustibili alternativi pentru uz industrial.

Conectarea la rețeaua electrică a României, însă, va da rezultate doar în câțiva ani de acum încolo.

„România, bunul nostru vecin și susținător ferm, a intervenit, exporturile de electricitate reprezentând acum aproximativ 80% din consumul din prezent al Moldovei”, a specificat președinta țării.

Maia Sandu a mai precizat că dacă Republica Moldova va avea acces la căldură și electricitate în anotimpul rece care urmează, moldovenii nu vor fi nevoiți să se refugieze în alte țări europene.

Președintele francez Emmanuel Macron, într-un discurs la o conferință a donatorilor pentru Moldova care a avut loc la Paris, a anunțat un pachet de ajutor internațional suplimentar în valoare de mai mult de 100 de milioane de euro pentru țara vecină.

Grupurile criminale și forțele proxi ale Rusiei și-au unit forțele

Grupurile criminale și forțele proxi ale Rusiei și-au unit forțele ca să exploateze criza energetică și nemulțumirile populației cauzate de lipsa combustibililor. „Ei speră să provoace haos politic, folosind un întreg arsenal de amenințări hibride, inclusiv alerte false cu bombă, atacuri cibernetice, dezinformare, apeluri la răscoală socială și mituiri pe față.”

Rușii încearcă să destabilizeze guvernul moldovean, să distrugă democrația și să pună în pericol contribuția Republicii Moldova la securitatea Europei. „Vulnerabilitățile noastre ar putea să slăbească rezistența ucraineană, cât și stabilitatea pe restul continentului”, a scris Maia Sandu.

Macron-Maia-Sandu
Maia Sandu: „Prețul este mare și suntem pregătiți să ducem povara, dar nu putem face asta singuri”. Foto: Profimedia Images

Președinta Republicii Moldova a evidențiat o serie de motive pentru care „Europa și Ucraina au nevoie de o Moldova puternică. Destul de puternică pentru a spijini Ucraina în timpul războiului”.

  • Moldova a păstrat stabilitatea în regiunea separatistă Transinistria, care împarte o graniță de 450 de kilometri cu Ucraina și unde 1.600 de trupe ruse sunt staționate ilegal. „Am reușit să păstrăm situația calmă”.
  • Moldova pune la dispoziție căi esențiale de aprovizionare spre și din Ucraina; o parte semnificativă a comerțului ucrainean, inclusiv a cerealelor, străbate Moldova.
  • Moldova a primit peste 650.000 de refugiați de la începutul invaziei rusești: 80.000 dintre ei au rămas în țară și, dacă va fi nevoie, la iarnă Chișinăul este pregătit să primească și mai mulți ucraineni.
  • Moldova trebuie să fie destul de puternică pentru a primi refugiați și pentru a deveni un nou centru pentru reconstrucția regiunii de sud a Ucrainei după război.

„La fel cum Rusiei trebuie să nu i se permită să câștige în Ucraina, tehnicile ei hibride trebuie să nu dea roade în Moldova. Vom contribui la apărarea valorilor europene în ciuda restricțiilor care ne sunt impuse.”

„Prețul este mare și suntem pregătiți să ducem povara, dar nu putem face asta singuri”, a conchis Maia Sandu.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lege pentru românii cu casa la curte: Vecinii pot cere demolarea și...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
EXCLUSIV Casa de Pensii anunță cum îndreaptă greșelile din recalcularea pensiilor. Dăm banii înapoi!
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Le président de la République française Emmanuel Macron lors de la séance solennelle de présentation de la neuvième édition du dictionnaire de l'Académie française sous la coupole de l'Institut à Paris
Noul dicționar al limbii franceze include „neologisme” precum „saună” ori „soda”. De ce nu apar cuvintele...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului