Macron, Scholz și Meloni consideră „inadecvat” demersul Kosovo de a adera la Consiliul Europei

Data publicării:
macron scholz meloni
Foto: Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Giorgia Meloni / Colaj foto, surse foto: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi şefa guvernului italian Giorgia Meloni consideră că demersul Kosovo de a adera la Consiliul Europei (CoE) este "inadecvat" şi există "riscul să nu aibă succes”.

"Mingea este în terenul dumneavoastră", avertizează cei trei lideri europeni într-o scrisoare adresată premierului kosovar Albin Kurti datată miercuri şi al cărei conţinut a fost confirmat vineri de Palatul Elysee, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Kosovo s-a angajat să creeze o asociaţie a municipalităţilor cu majoritate sârbă, condiţie ce i-a fost pusă pentru a putea adera la CoE, dar nu a menţinut proiectul de stat elaborat în cadrul dialogului de la Bruxelles cu Serbia, menţionează AFP.

"Propunerea dvs. (...) este inadecvată şi neviabilă în lumina circumstanţelor actuale din aceste municipalităţi", afirmă în scrisoare Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Giorgia Meloni.

Primarii comunelor respective sunt, de fapt, albanezi şi au fost aleşi în cadrul unui scrutin în 2023 boicotat de etnicii sârbi, la care participarea a fost de numai circa 3%.

"Fără un progres decisiv, există un risc real ca statele membre ale Consiliului Europei să nu acorde suficient sprijin candidaturii Kosovo" la organizaţia de apărare a drepturilor omului.

Serbia, care se opune vehement recunoaşterii Kosovo în rândul instituţiilor internaţionale, a respins propunerea kosovară, care este în opinia sa contrară acordului din 2013 dintre cele două cu privire la crearea unei asociaţii a comunelor cu majoritate sârbă care să se bucure de autonomie în domeniile sănătăţii, educaţiei, culturii şi în alte sectoare.

Albin Kurti se opune la rândul său vehement unui asemenea demers, apreciind că aceasta ar însemna să i se acorde autonomie micii minorităţi sârbe din Kosovo de circa 100.000 de persoane din cei 1,8 milioane de locuitori şi ar slăbi guvernul de la Pristina.

Tensiunile dintre Kosovo şi Serbia nu au încetat după războiul dintre forţele sârbe şi rebelii albanezi de la finele anilor 1990, soldat cu mii de morţi şi care a determinat intervenţia NATO împotriva Belgradului. Kosovo şi-a declarat ulterior independenţa, în 2008, decizie pe care Serbia refuză în continuare să o recunoască, aminteşte AFP.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ucraina, cadou cu artificii de ziua lui Vladimir Putin în Crimeea. Ce au...
Digi FM
Cine este Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță și cu ce se ocupă. Cei doi au fost împreună mai bine...
Pro FM
Mama lui Sean „Diddy” Combs, primele declarații despre acuzațiile care i se aduc fiului ei: „Pare un linșaj...
Film Now
Eva Longoria, criză de râs pentru că fiul ei nu se mai lăsa dus de pe covorul roșu. La costum, cu freza...
Adevarul
Explicațiile lui Toni Greblă cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă de către BEC: „Nu se poate...
Newsweek
Se dau bani în plus la pensie pentru perioade asimilate și necontributive. Casa de Pensii anunță
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Nicole Kidman, apariția care i-a îngrijorat pe fani. Actrița, mai slabă ca niciodată, la câteva săptămâni de...
UTV
Mario Fresh a confirmat despartirea de Alexia Eram. „A fost o decizie dificila pentru amandoi”