Președintele Franței, Emmanuel Macron, aflat în China pentru a discuta cu Xi Jinping legat de războiul din Ucraina, a luat ceaiul și va cina cu dictatorul chinez, vineri după o întâlnire cu studenții chinezi din orașul Guangzhou, cunoscut în trecut sub numele de Canton.
Deplasarea lui Macron la Guangzhou încheie o vizită de stat de trei zile care a presupus mai întâi o oprire la Beijing şi care urmăreşte reluarea legăturilor faţă în faţă după trei ani de relaţii la distanţă din cauza pandemiei.
Preşedintele francez a făcut din Ucraina subiectul principal al acestei vizite, cerând, joi, Chinei „să readucă Rusia la raţiune” în privinţa Ucrainei.
Ajuns în cursul după-amiezii de vineri la Guangzhou, al treilea oraş al ţării, cu 15 milioane de locuitori, el s-a deplasat imediat la Universitatea Sun Yat-sen, unde a fost întâmpinat călduros de o mulţime de oameni, numeroase persoane scoţându-şi telefoanele în speranţa de a putea face un selfie cu el.
În sala de sport a campusului, el a denunţat, în faţa unui public de o mie de studenţi, invazia rusească din Ucraina.
„Este vorba de o ţară care decide să îşi colonizeze vecinul, să nu respecte regulile, să desfăşoare arme, să invadeze”, a insistat el, făcând referire la statul agresor, Rusia.
Universitatea, una dintre cele mai prestigioase din China, are parteneriate cu 24 de unităţi de învăţământ din Franţa, printre care Ecole Normale Supérieure, Şcoala de Management de la Lyon sau Universitatea din Angers. Ea este, de asemenea, asociată unui consorţiu de şcoli de ingineri în cadrul Institutului franco-chinez privind energia nucleară.
După întâlnirea cu studenţii, Macron i s-a alăturat lui Xi Jinping pe insula Shamian, în centrul oraşului.
Cei doi lideri au mers, apoi, împreună prin grădină şi s-au oprit la reşedinţa guvernatorului provinciei Guangdong, unde tatăl lui Xi Jinping, Xi Zhongxun, a trăit când ocupa acest post între 1978 şi 1981.
Apoi, lângă un lac, ei au luat parte, apoi, la o ceremonie a ceaiului, în cursul căreia dictatorul chinez a vorbit despre amintirile sale din tinereţe: „Am venit foarte des aici, în 1978 eram student (...) şi îmi vizitam tatăl”, conform AFP, citat de Agerpres. La finalul ceremoniei, cei doi lideri au programată o cină privată, iar întrebarea este dacă vor vorbi din nou despre războiul din Ucraina.
Joi, Macron şi Xi au făcut apel la negocieri de pace cât mai repede posibil şi au respins orice utilizare de arme nucleare.
Deşi, aşa cum a dat asigurări partea franceză, Xi Jinping s-a declarat pregătit să îl sune pe Volodimir Zelenski, dictatorul chinez a precizat că va face asta într-un moment pe care îl va alege el însuşi - un gest de deschidere ce rămâne să fie confirmat, dar considerat „pozitiv” de către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a aflat, de asemenea, joi, la Beijing.
În ultimele săptămâni, presiunea internaţională a crescut asupra Chinei, pentru a fi determinată să se implice în eforturile de pace.
Cu toate acestea, joi, Kremlinul a exclus posibilitatea unei medieri chineze pentru oprirea luptelor, deoarece „situaţia cu Ucraina este complexă şi nu există perspective de reglementare politică”.
Editor : Adrian Dumitru