Luptă tăcută la Polul Nord pentru controlul zonelor bogate în hidrocarburi. În joc au intrat SUA, China si Uniunea Europeană

Data actualizării: Data publicării:
Se duce o luptă silențioasă, dar dură în această perioadă pentru supremația asupra zonelor din Arctică, bogate în hidrocarburi și de o importanță strategică imensă.
FOTO: Captura Digi24

Se duce o luptă silențioasă, dar dură în această perioadă pentru supremația asupra zonelor din Arctică, bogate în hidrocarburi și de o importanță strategică imensă. În joc intră Statele Unite, China și Uniunea Europeană.  

Noul tărâm de interes pentru marile puteri ale lumii este Arctică, scrie zf.ro care citează Euractiv. Uniunea Europeană şi America încearcă să oprească influenţele Rusiei și ale Chinei în această zonă bogată în petrol, gaze naturale şi resurse minerale, dar şi de o importanţă militară strategică.

Marile puteri au propriile strategii pentru a cuceri acest nou tărâm. Statele Unite au declarat recent că vor avea o prezență activă în zonă, special pentru a opri extinderea Rusiei și Chinei acolo.

Uniunea Europeană este ușor în urmă cu planurile sale. Are de patru ani o strategie pentru regiunea arctică, iar acum vrea să schimbe abordarea, un proces lent al cărui deznodământ este acum neclar.

Discuțiile în Uniune sunt aprinse cu privire la acest subiecte extrem de important pentru organizație. Viitorul uniunii poate depinde de cum gestionează situația din Arctica, mai ales în contextul Brexitului. Însă nu este clar ce anume vrea Uniunea să facă.

Alţii nu pot şi nu vor să aştepte. Finlanda, la fel că Norvegia şi Danemarca, este în curs de actualizare a propriei sale strategii naţionale arctice. Fostul premier finlandez Antti Rinne a cerut în mod repetat UE să facă acelaşi lucru. Statele nordice consideră că este nevoie de o prezență europeană tot mai puternică în Arctica, iar asta se poate face cu o strategie proprie europeană.

Deşi China n-are acces direct la regiunea arctică, Beijingul şi-a intensificat constant influenţa dincolo de Cercul Polar în ultimul deceniu. Ceea ce a dus la tensionarea relațiilor cu țările nordice.

Și Statele Unite au criticat reacțiile lente ale Uniunii Europene cu privire la extinderea influenței Rusiei în regiune. Aflat în urmă cu câteva zile în Danemarca, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că SUA şi mulţi dintre aliaţii lor au reacţionat prea lent la interesele chineze şi ruse în regiunea arctică.

În 2018, China şi-a dezvăluit viziunea pentru un "Drum al mătăsii polar", iar în acelaşi an o companie de construcţii de stat a intrat în concurs pentru renovarea aeroporturilor din Groenlanda, un teritoriu arctic autonom aparţinând de Danemarca. Acolo, SUA au o bază aeriană strategică. Luna trecută, SUA şi-au redeschis consulatul din Groenlanda, închis din 1953, notează Euronews. Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat anul trecut interesul de a cumpăra Groenlanda.

Redactare Georgiana Marina

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Watford, United Kingdom. 04 December, 2019. U.S. President Donald Trump and German Chancellor Angela Merkel hold a bilateral meeting on the sidelines of the NATO Summit December 4, 2019 in Watford, Hertfordshire, United Kingdom. Credit: Shealah Craighea
„Trump părea complet fascinat de Putin”. Ce spune fostul cancelar german Merkel despre întâlnirile avute cu...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...