NATO a decis să se implice mai mult şi să creeze o unitate specială care se monitorizeze ameninţarea teroristă. Un proiect aşteptat şi de ţările europene din zona de sud, cum ar fi Spania şi Italia. Sunt aproape de coastele Libiei, un loc în care ISIS a ocupat teritorii. În acest context, Germania, de exemplu, crede că lupta impotriva acestei ameninţări va întări relaţia dintre europeni şi americani.
Toate informaţiile legate de ameninţările teroriste din Libia, Siria, Afganistan sau Irak vor fi culese de specialiştii NATO care vor lucra la unitatea înfiinţată la Napoli, în Italia.
„Pentru început va avea 100 de militari şi va pune un accent deosebit asupra felului în care contribuţia, rolul NATO în combatererea terorismului poate fi crescut, inclusiv din perspectivă operaţională”, explică Sorin Ducaru, asistent al secretarului general.
„Ne va asigura o resursă care poate fi folosită pentru a combate diferite ameninţări şi situaţii pentru că o să crească nivelul de cunoaştere. O să ne crească abilitatea de a coordona, colecta şi înţelege informaţiile”, arată Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
După anexarea Crimeei de către Rusia, NATO a decis să trimită mai multe trupe în ţările din Est. Între timp, Spania, Italia şi Portugalia, ţări din zona de sud, au cerut sprijin pentru a lupta împotriva terorismului. Statele Unite vor şi ele o mai mare implicare din partea NATO. Pe lângă unitatea specială din Italia, Alianţa lucrează şi la alte proiecte antitero la care contribuie şi specialişti români.
„Sisteme biometrice pentru a vedea dacă anumiţi terorişti care iau parte într-un teatru de operaţii nu iau parte şi în alte locaţii, inclusiv pe aeroporturi, în zone în care ar putea să genereze ameninţări la adresa societăţilor noastre”, detaliază Sorin Ducaru.
Una dintre principalele puteri europene, Germania, crede că lupta împotriva terorismului internaţional va întări relaţia cu Statele Unite. Ministerul de Interne de la Berlin spune că Europa trebuie să continue lupta antitero începută după atacurile sângeroase din mai multe capitale.
„Eu cred că în ultimii doi ani am făcut multe sacrificii în Europa şi am avut de luat decizii. Următorii doi ani ar trebui să fie dedicaţi implementării lor. Nu este spectaculos, dar este extrem de important. Europa ar trebui să decidă cine poate şi cine nu poate să între în Europa. Noi ar trebui să decidem asta, nu traficanţii de persoane”, spunea Thomas de Maiziere, ministrul de interne al Germaniei.
Guvernul de la Washington a anunţat că va lucra cu aliaţii europeni pentru a combate terorismul. În acelaşi timp, oficialii americani au precizat că vor continua să lucreze pentru a limita accesul în Statele Unite pentru persoanele care provin din state considerate „sponsori" ai terorismului.