Aleksandr Lukașenko i-a invitat pe mercenarii Wagner să vină în Belarus pentru a-i antrena pe soldații bieloruși. Lukașenko a făcut invitația într-un discurs de vineri, dedicat zilei independenței Belarusului, conform agenției de presă de stat Belta, citată de CNN.
„Din păcate mercenarii Wagner nu sunt aici. Iar dacă instructorii lor, așa cum le-am mai spus, vin aici să ne ofere experiența lor de luptă, atunci noi o vom accepta”, a spus dictatorul bielorus, vineri.
Invitația lui Lukașenko vine la doar o săptămână după ce dictatorul a fost creditat ca fiind cel care a „dezamorsat” rebeliunea Wagner pe care Evgheni Prigojin o pornise împotriva regimului de la Kremlin și care amenința să se transforme într-un veritabil război civil.
Criza a fost soluționată după ce Lukașenko ar fi obținut un acord cu Prigojin prin care acesta urma să plece în exil în Belarus. Ca parte a aceluiași acord, mercenarii Wagner au primit opțiunea de a se alătura cu contract Armatei Ruse, de a reveni la viața de civil sau de a merge în Belarus, alături de liderul lor.
Tot în discursul de vineri, Lukașenko a spus că nu se teme de gruparea Wagner sau de membrii ei pentru că „îi cunoaște de multă vreme”.
„Aceștia sunt oameni care au luptat în toată lumea pentru a stabili o civilizație normală. Occidentul îi urăște din rărunchi”, a spus dictatorul de la Minsk.
Lukașenko a continuat delirul său obișnuit, vorbind de o „criză politico-militară fără precedent în istoria umanității”, pe care Occidentul „nu o recunoaște”.
El a acuzat Uniunea Europeană și Statele Unite că „înarmează Polonia în ritm accelerat” și a susținut că Occidentul transformă această țară într-un „teren de antrenament prin interpuși” pentru „a-l folosi împotriva Rusiei și Belarusului”.
„Astfel, încă un cuib de tensiuni este creat, încă o fortăreață este creată pentru agresiune de către cea mai agresivă țară din lume și, din nefericire, și ce mai puternică – Statele Unite”, a mai delirat Lukașenko, făcând o nouă comparație între Ucraina și Polonia și sugerând că cea din urmă va suferi soarta primei.
Locul în care se află Prigojin, încă necunoscut
La începutul săptămânii, dictatorul bielorus a susținut că l-a convins pe Putin să nu „distrugă” gruparea Wagner și să nu-l ucidă pe șeful ei, Evgheni Prigojin, despre care a spus că urma să fie „strivit ca un gândac”, dacă trupele mercenarilor continuau să avanseze spre capitala Rusiei.
Totuși, locul în care se află Prigojin rămâne necunoscut.
Liderul Wagner a fost văzut ultima oară, sâmbătă, la plecarea din orașul Rostov-pe-Don, după anunțul abruptei opriri a rebeliunii sale împotriva Kremlinului. Luni, el a trimis un mesaj audio în care vorbește despre decizia sa de a nu mai ataca Moscova.
Lukașenko a spus, însă, că Prigojin a ajuns în Belarus, marți. Deși nu sunt nici imagini nici clipuri cu șeful Wagner în Belarus, imagini din satelit au arătat o bază aeriană la distanță mică de Minsk pe care aterizaseră două avioane care au avut legături cu Prigojin.
Citiți și: FSB a primit ordinul să-l asasineze pe Prigojin, spune șeful spionajului militar ucrainean
Organizațiile de propagandă media ale lui Prigojin, desființate de Kremlin
Discursul lui Lukașenko vine, de asemenea, în condițiile în care grupul media rusesc asociat cu operațiunile lui Prigojin a fost desființat.
Organizația media Patriot din Rusia, care include Agenția Federală de Știri, Știrile Poporului, Economia Astăzi, Nevskie Novosti și Politica Astăzi, a anunțat că „se va închide și va părăsi mediul de informații din Rusia”.
Anunțul a fost făcut de Evgheni Zubarev, directorul executiv al Agenției Federale de Știri, vineri.
Conform acestuia, traficul total al acestui conglomerat ajunsese la aproximativ 300 milioane de vizitatori unici.
De asemenea, agenția de presă de stat Tass a scris, tot vineri, că agenția de reglementare media rusească Roskomnadzor a restricționat accesul la site-urile care aparțineau Patriot.
Editor : Adrian Dumitru