Lukașenko amenință că este pregătit să răspundă cu arme nucleare dacă Belarusul este atacat. „Nu mai există nicio linie roșie”

Data publicării:
Alexander Lukașenko și Vladimir Putin
Membri SCO reprezintă 40% din populația mondială și cam un sfert din economia globală. Foto: Profimedia Images

Liderul Belarusului, Alexander Lukașenko, a emis marți o amenințare nucleară după ce Ucraina ar fi trimis trupe la granița de nord, avertizând că „nu mai există nicio linie roșie” și că este pregătit să folosească orice fel de armă pentru a-și proteja țara, potrivit Newsweek.

Belarus urmează să se alăture Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (SCO) - un nou efort al Moscovei și Beijingului de a forma o ordine mondială alternativă și de a transforma alianța regională într-un rival al NATO.

Belarusul, care a ajutat Rusia să invadeze Ucraina în 2022, va deveni cel mai nou stat autoritar care se alătură clubului condus de China, după ce Iranul a devenit membru cu drepturi depline anul trecut.

SCO a fost fondat în 2001 de China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan pentru a combate terorismul și pentru a promova securitatea granițelor. În ultimii ani, alianța s-a dezvoltat conform ambiției împărtășite de Beijing și Moscova de a contracara așa-zisa „hegemonie” a Statelor Unite și de a reface sistemul internațional în avantajul lor.

Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a transmis că a desfășurat sisteme de lansare a rachetelor Polonez și Iskander ca răspuns la tensiunile tot mai mari de la granița cu Ucraina.

New barracks established for long-range missiles in Azerbaijan
Sisteme Polonez de lansare a rachetelor cumpărate de Azerbaidjan. Foto: Profimedia Images

Ucraina și-a trimis forțele la granița cu Belarus în încercarea de a „trage țara noastră într-un război”, a spus colonelul Vadim Lukașevici, un oficial militar din Belarus, la finalul lunii iunie.

Lukașenko a transmis că forțele aeriene și forțele de apărare aeriană, „atât ale noastre, cât și ale Rusiei”, sunt pregătite de luptă. „Sistemele de rachete Polonez și Iskander sunt pe poziții. Știți ce tip de muniție au.”

Lukașevici a susținut de curând că forțele ucrainene plănuiesc posibile acte de sabotaj și terorism pe teritoriul Belarusului.

„O mișcare geopolitică”

„Nu mai există nicio linie roșie”, a spus marți Lukașenko, adăugând că dacă va exista un atac asupra țării sale, el nu exclude „o lovitură cu toate tipurile de arme asupra unei ținte date”.

„Garantez că nu vom permite niciun conflict la granița cu Ucraina. Nu va fi niciunul, nu avem nevoie de ele. Dar Ucraina are nevoie de ele încă și mai puțin, având în vedere evenimentele care se desfășoară pe câmpul lor de luptă.”

Aderarea la SCO a Belarusului, care are graniță cu Uniunea Europeană, „arată că misiunea SCO s-a schimbat în ultimii ani”, a explicat Eva Seiwert, expert în politica externă a Chinei de la Mercator Institute for China Studies (MERICS) de la Berlin.

„Spre deosebire de Iran, nu câștigi prea multă cooperare economică sau de securitate din alăturarea Belarusului. Și de aceea susțin că este mai degrabă o mișcare geopolitică.”

SCO s-a extins pentru prima dată în 2017, atunci când India și Pakistan s-au alăturat organizației. După ce va fi inclus și Belarusului, SCO va avea 10 membri care reprezintă 40% din populația mondială și cam un sfert din economia globală.

Mai există și două state observatoare, Afghanistan și Mongolia, și peste 12 „parteneri de dialog”, printre care se numără Myanmar, Turcia și statele arabe.

Expansiunea SCO vine după ce un alt bloc condus de China și Rusia, grupul BRICS al economiilor majore emergente, și-a mărit anul trecut cu mult numărul de state membre și și-a extins semnificativ sfera de influență.

China și Rusia „vor ca SCO să fie perceput ca un bloc major care nu mai poate fi ignorat”, a explicat Seiwart. „Cu toate aceste țări care se alătură, China și Rusia vor să arate că au mulți susținători ai viziunii lor despre lume.”

Iar în această viziune comună, nu există niciun loc pentru SUA în Eurasia.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia 'vândută' de Ceaușescu în cea mai periculoasă țară din lume, ca la târgul de sclavi: nu vrea să revină...
Digi FM
Vlad Voiculescu, părăsit de parteneră după ce și-ar fi făcut cont pe Tinder. Eurodeputatul a reacționat: „Nu...
Pro FM
Lidia Buble, problema de sănătate pe care a ținut-o secretă 2 ani: "Doctorul mi-a zis că nu are vești bune...
Film Now
Eddie Murphy așteaptă ca fiul lui și fiica lui Martin Lawrence să-l facă bunic: “Mă aștept ca acest copil să...
Adevarul
Saga Festival a adus și emoții, nu doar frustrări: „Rita Ora, te așteptăm de o viață!” VIDEO
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Mark Zuckerberg, surf în costum cu papion, cu o bere într-o mână și drapelul SUA în cealaltă: "La mulți ani...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
“Ai de-a face cu un dinozaur”. Ce creatură nu trebuie adoptată ca animal de companie, potrivit experților
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...