China încearcă o mutare majoră ce are ca scop detronarea dolarului ca monedă suverană pe piața petrolului. Iar planul Beijingului ar putea fi pus în aplicare până la sfârșitul anului, relatează CNBC.
În lunile care urmează, Beijingul ar putea impune un nou palier de stabilire a prețurilor în arena marilor jucători din domeniul petrolier, folosind ca punct de referință moneda națională a Chinei, yuanul. Altfel spus, chinezii vor să arunce peste bord dominația titanică a petro-dolarului și să o înlocuiască cu petro-yuanul.
China este cel mai mare importatori de petrol la nivel global, subliniază CNBC. Prin urmare, Beijingul consideră perfect îndreptățit ca yuanul să reprezinte cea mai prețioasă resursă naturală a momentului pe fluxurile piețelor energetice.
Dar, dincolo de această logică, există și prioritatea strategică a unor țări puternice precum China și Rusia să se distanțeze și să contracareze forța dolarului, reducându-și dependența de moneda americană în această zonă vitală de business.
Deși sună bine în teorie, punerea în practică a unui asemenea plan se va dovedi lungă și anevoioasă, sunt de părere experții.
„Încă nu se va schimba jocul – nu încă. Dar este un indicator al unui început glaciar. Subliniez cuvântul glaciar. Un declin glaciar al dolarului”, a declarat pentru CNBC directorul adjunct al Institutului pentru Analiza Securității Globale de la Washington, Gal Luft.
Un alt motiv pentru care Beijingul se va confrunta cu o realitate sisifică a pieței petrolului este faptul că majoritatea actorilor energetici sunt în prezent la un nivel semnificativ de scepticism față de orice formă accentuată de control de stat pe acest segment global. Acest lucru, subliniază CNBC, va împiedica Biejingul să construiască o bază viabilă de referință la stabilirea prețurilor la petrol care să poată concura cu cele existente, cum ar fi Brent și West Texas Intermediate.
De asemenea, arhitecții petro-yuanului vor trebui să atragă și interesul piețelor din Europa și Orientul Mijlociu, după decenii de prețuri în dolari, o altă provocare majoră.
Jeff Brown, președintele FGE și consultant în domeniul energiei, a explicat că există o sumă de contracte cu adevărat globale pe piața de petrol, contracte pe care bazează restul contractelor, iar acest monopol „va fi extrem de dificil de schimbat” de către China.