Liderul prorus din Transnistria acuză Chişinăul că „încearcă să schimbe esenţa ajutorului UE” pentru depășirea crizei energetice

Data publicării:
Vadim Krasnoselski
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Foto: Profimedia

Vadim Krasnoselski, liderul prorus al regiunii transnistrene, acuză guvernul de la Chişinău că încearcă „să schimbe radical esenţa şi direcţia” asistenţei de 30 de milioane de euro pe care UE este gata să o ofere pentru atenuarea crizei energetice. El mai spune că interpretarea dată de autorităţile centrale contrazice ceea ce a anunţat Comisia Europeană.

Reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului au avut miercuri o videoconferinţă pentru a discuta despre aprovizionarea de urgenţă cu gaz a Transnistriei şi despre detaliile grantului anunţat de UE. Potrivit Biroului pentru Reintegrare, Chişinăul a oferit Tiraspolului mecanisme alternative pentru aprovizionarea cu energie şi a solicitat date privind consumul de electricitate şi gaze în regiune, ceea ce l-a deranjat pe liderul transnistrean Vadim Krasnoselksi, relatează NewsMaker, potrivit News.ro. 

„În contextul sprijinului UE, Chişinăul a oferit Tiraspolului opţiuni fiabile pentru depăşirea crizei energetice, pentru armonizarea şi implementarea mecanismelor alternative de aprovizionare cu resurse energetice a regiunii transnistrene a Republicii Moldova. Pentru a implementa eficient aceste procese, Tiraspolul trebuie să prezinte detalii tehnice şi date statistice privind consumul de energie electrică şi gaze în regiune”, a explicat Biroul pentru Reintegrare după întrevederea dintre reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski pare să fi fost deranjat de această solicitare. Într-o postare ulterioară pe Telegram el a scris că partea moldovenească „încearcă să schimbe radical esenţa şi direcţia” asistenţei oferite de Uniunea Europeană.

„Secretarul de stat al Ministerului moldovean al Energiei, dl Boroşan, care conduce delegaţia moldovenească, a declarat că ajutorul european oferit nu implică furnizarea de gaze pentru utilizarea acestora în vederea producerii de energie electrică pentru Transnistria. Cu alte cuvinte, potrivit lui Boroşan, noi nu putem folosi fondurile nerambursabile pentru a genera energie electrică cu propriile resurse de producţie. În schimb, ni se oferă să furnizăm energie electrică pe rute necunoscute, din surse necunoscute.

În cadrul acestei discuţii, partea moldovenească nu a anunţat nici volumul de gaz care urmează să fie livrat Transnistriei în cadrul proiectului umanitar european pentru energie termică şi electrică”, a scris Krasnoselski pe Telegram.

Potrivit lui, poziţia Chişinăului contrazice complet declaraţia Comisiei Europene. Ca urmare, Krasnoselski a îndemnat UE să „împartă independent resursele” alocate Chişinăului şi Tiraspolului.

Totuşi, cele două părţi vor continua să discute detaliile tehnice ale soluţiei oferite de Uniunea Europeană pentru rezolvarea crizei gazului din Transnstria, a anunţat Biroul pentru Reintegrare al Chişinăului.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunţat luni că Bruxelles-ul va aloca 30 de milioane de euro pentru achiziţionarea de gaze pentru Transnistria în perioada 1-10 februarie, iar pentru a menţine presiunea în sistemul de gaze transnistrean până atunci, Tiraspolul va primi 3 milioane de metri cubi de gaze sub formă de împrumut.

Referindu-se la decizia UE de a aloca un grant de 30 de milioane de euro pentru achiziţionarea de gaze pentru Transnistria pentru prima decadă a lunii februarie, Recean a spus că aceste gaze vor fi utilizate pentru consumul intern al Transnistriei şi pentru producerea de energie electrică la centrala de la Cuciurgan, destinată ambelor maluri ale Nistrului. Preţul energiei electrice pentru malul drept, potrivit premierului, ar trebui să fie „de dinainte de criză” (malul drept cumpăra energie electrică de la MoldGRES cu 66 de dolari pentru 1 MWh, adică de două ori şi jumătate mai ieftin decât cumpără de pe bursa românească).

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Toți șoferii români care merg astfel cu mașina iau o amendă de 4.050 de lei. Când trebuie schimbate...
Digi FM
Andrei Perneș, fost concurent în emisiunea Mireasa, a murit după ce s-a răsturnat cu mașina. Împlinea 29 de...
Pro FM
Cine va moșteni averea de sute de milioane de euro a lui Julio Iglesias. Are afaceri de succes, un avion de...
Film Now
Vârsta, doar un număr pentru ea! Halle Berry, irezistibilă la 58 de ani, într-o ținută transparentă, cu un...
Adevarul
Un mare producător de mașini electrice a intrat în faliment. Acțiunile s-au prăbușit la bursă
Newsweek
Vor crește pensiile cu 12%, în septembrie, așa cum vrea Ciolacu? Avertisment dur de la BNR
Digi FM
Alina Sorescu, propunere de neimaginat de la fostul soț: "Voia să stau două săptămâni în casă cu fetele, apoi...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Turiști terifiați de o creatură surprinsă pe o plajă din Mexic. De ce i se spune „peștele apocalipsei”
Film Now
Jeremy Renner, relație secretă cu o influenceriță mult mai tânără. Experiențele dramatice care i-au unit
UTV
Mihai Trăistariu, declarații sincere despre viața amoroasă. „Mi-am luat decât puștoaice care sunt prea mici...