Susținătorii libertății de exprimare și-au exprimat joi îngrijorarea cu privire la extinderea represiunii de stat asupra presei în Turcia, după arestarea a trei jurnaliști cunoscuți, sub acuzația de „difuzare de informații false”, transmite Reuters.
Tolga Sardan și Dincer Gokce au fost reținuți separat și acuzați miercuri, a informat presa turcă. Aceștia au fost reținuți în temeiul așa-numitei „lege a dezinformarii” care a fost adoptată anul trecut, conform căreia jurnaliștii și utilizatorii rețelelor de socializare riscă până la trei ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați.
Un tribunal l-a trimis în închisoare pe Sardan, în vârstă de 55 de ani, după ce procurorul-șef din Istanbul a deschis o anchetă cu privire la raportările sale cu privire la sistemul judiciar și la Agenția Națională de Informații din Turcia (MIT), potrivit portalului de știri T24 unde lucrează.
Centrul guvernamental pentru Combaterea Dezinformarii, condus de Direcția de Comunicații a președinției, a declarat că un articol al lui Sardan conținea dezinformare și se baza pe un raport inexistent al MIT.
Un tribunal din Istanbul a interzis joi accesul la articolul lui Sardan de pe portalul de știri T24.
"Suntem jurnalişti. Facem jurnalism. Asta e tot", a spus Sardan miercuri reporterilor înainte de a fi trimis la închisoarea Sincan din Ankara.
Gokce, un reporter la postul de opoziție Halk TV, a fost eliberat miercuri după-amiază sub măsuri de control judiciar, a declarat Halk TV.
Măsurile includ citirea a două cărți despre „limitările libertății presei”, a spus Gokce în timpul unei transmisiuni în direct la Halk TV, joi.
Cengiz Erdinc, editorialist al portalului de știri kisadalga.net, a fost reținut joi la instrucțiunile parchetului șef din Ankara pentru „difuzare de informații false” în provincia vestică Balikesir, a declarat agenția de stat Anadolu.
„Presiunile asupra presei continuă”, a spus kisadalga.net într-un raport despre detenția lui Erdinc.
Legea dezinformarii îi vizează parțial pe cei care răspândesc ceea ce autoritățile decretează a fi informații false online despre securitatea Turciei pentru a „crea frică și tulbura ordinea publică”, lege despre care Ankara spune că este necesară pentru a proteja publicul.
Susținătorii libertății de exprimare și politicienii din opoziție spun că legea cenzurează disidența și o presă liberă.
Cotidianul de stânga BirGun a declarat joi că procurorul-șef din Ankara a lansat și o anchetă în temeiul legii dezinformarii, pe baza unei plângeri a unui proprietar al unei companii de construcții.
Trei jurnalişti de la BirGun au fost chemaţi să depună mărturie pentru „răspândirea de informaţii false” şi „defăimări şi insulte” pentru două articole separate publicate la începutul acestui an, a spus cotidianul.
Procuratura din Ankara nu a emis nicio declarație cu privire la presupusa anchetă.
Principalul lider al partidului de opoziție din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, a declarat pe platforma de socializare X că reținerea celor trei jurnalişti este „ostilitate faţă de mass-media liberă”.
"Această ostilitate este inutilă. Nu poți ascunde putregaiul din economie, din justiție și deci din instituțiile statului", a spus el.
Reprezentantul Reporteri fără Frontiere (RSF), Erol Onderoglu, a declarat pentru Reuters că încarcerarea lui Sardan trimite un mesaj tuturor jurnaliştilor din Turcia să nu raporteze despre autorităţile publice.
Peste 20 de jurnalişti, majoritatea reporteri locali, sunt vizaţi de articolul „împrăştierea informaţiilor false” adăugat anul trecut codului penal turc, a spus Onderoglu.
RSF a clasat Turcia pe locul 165 din 180 de țări în Indexul său mondial al libertății presei din 2023.
Joi, asociațiile de jurnaliști au manifestat la Ankara pentru a protesta împotriva detenției lui Sardan și au cerut eliberarea acestuia.
„Presa este obligată să fie redusă la tăcere cu practici de cenzură... Vom continua să vorbim împotriva corupției, în ciuda presiunilor și amenințărilor”, a transmis o declarație comună a opt asociații de jurnalism.
Sinan Aygul, reporter din provincia estică Bitlis, a fost primul jurnalist care a fost reținut în temeiul legii dezinformarii, în decembrie anul trecut, după ce a scris pe Twitter despre presupusul abuz sexual asupra unei fete de 14 ani.
Ozgur Ogret, reprezentantul Turciei în cadrul Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, a declarat că legea dezinformarii este „o metodă alternativă pentru autorități de a reprima jurnalismul atunci când metodele obișnuite prin utilizarea legii anti-terorism nu sunt aplicabile”.
Editor : M.I.