Occidentul încearcă să bage zâzanie între Rusia şi China, invocând relaţii inegale şi dependenţa Moscovei de Beijing, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-un interviu apărut marţi în publicaţia rusă Argumentî i Faktî, în care a spus că Uniunea Europeană, prin poziţia sa ostilă faţă de Moscova, a „pierdut” Rusia, relatează Reuters.
Moscova intenţionează să trateze cu Europa într-o manieră dură dacă va fi necesar, a afirmat Lavrov, care a dat vina pe Uniunea Europeană pentru situaţia creată.
„Uniunea Europeană a pierdut Rusia. Dar este vina sa. Ţările membre ale UE şi liderii UE sunt cei care declară în mod deschis că este necesar să provoace, aşa cum o numesc ei, o înfrângere strategică Rusiei”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse în interviul postat pe pagina web a Argumentî i Faktî.
„Ţările UE pompează arme şi muniţie regimului criminal de la Kiev, trimit instructori şi mercenari în Ucraina. Din aceste motive, considerăm UE drept o asociaţie neprietenoasă” , a afirmat Serghei Lavrov, citat de Agerpres.
„Ca răspuns la paşi ostili, vom acţiona în mod dur dacă va fi necesar, pe baza intereselor naţionale ale Rusiei şi a principiilor de reciprocitate acceptate în practica diplomatică”, a afirmat ministrul rus de externe.
Referitor la China, Lavrov a spus că cele zece ore de discuţii purtate luna trecută la Kremlin între liderii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping au propulsat „parteneriatul strategic” dintre Moscova şi Beijing dincolo de „un context exclusiv bilateral”.
Putin şi Xi şi-au declarat prietenia şi au pledat pentru strângerea relaţiilor, inclusiv în sfera militară, la summitul lor din 21-22 martie, în timp ce Rusia încearcă să obţină câştiguri pe câmpul de luptă în ceea ce ea numeşte 'operaţiune militară specială' în Ucraina. Occidentul şi Kiev au condamnat invazia, denunţând ca pe un război imperialist de cucerire, notează Reuters.
„Fireşte, avem un sentiment de camaraderie şi suntem gata să ne apărăm umăr la umăr pentru a ne apăra reciproc interesele fundamentale”, a declarat Lavrov în interviul menţionat.
China şi Rusia au semnat un acord de parteneriat "fără limite" în 2022, cu doar câteva săptămâni înainte ca Putin să trimită zeci de mii de soldaţi în Ucraina. Beijingul s-a abţinut să critice decizia lui Putin şi a prezentat un plan de pace pentru Ucraina. Lavrov a spus că sugestiile privind o relaţie inegală între Moscova şi Beijing „sunt în general exagerate de către ţările neprietenoase” de mult timp.
„Vedem asta ca pe o încercare de a arunca o umbră asupra succeselor noastre, de a provoca o falie în prietenia dintre Moscova şi Beijing”, a declarat ministrul rus de externe în interviul pentru Argumentî i Faktî.
Editor : Marco Badea