Live Text Alertă de raid aerian în toată Ucraina după ultimatumul lui Lavrov. Lupte grele în Bahmut și Kreminna. Rușii își reînnoiesc forțele

Data actualizării: Data publicării:
Ukrainian Army Base In The Zaporizhia Frontlines, Ukraine - 21 Dec 2022
Soldat ucrainean pe linia frontului. Foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina a continuat în forță și în perioada sărbătorilor, iar în a doua zi de Crăciun, forțele ucrainene au respins atacuri ale rușilor în jurul orașului Bahmut, acolo unde s-au dus cele mai grele lupte în ultima perioadă. În același timp, ministrul ucrainean de externe a spus că Ucraina vrea negocieri de pace la ONU, până în februarie, dar că până să se ajungă la masa negocierilor, principalii actori de la Kremlin ar trebui să fie judecați pentru crime de război la o instanță internațională. De cealaltă parte, șeful diplomației statului agresor, Serghei Lavrov, a dat un ultimatum guvernului de la Kiev și cere ca Ucraina să „îndeplinească” propunerile Kremlinului în privința „noilor sale teritorii” din Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk. În același timp, Zelenski cere ajutorul premierului indian pentru a obține pacea, în condițiile în care India și-a accentuat relațiile comerciale cu Rusia și a devenit unul dintre cei mai importanți cumpărători de petrol rusesc.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Compania Kalaşnikov creşte producţia de drone pentru armata rusă

ACTUALIZARE 20: 41 Compania militară rusă Kalaşnikov îşi va spori în anul 2023 producţia de drone destinate armatei ruse, a anunţat marţi directorul general al acestei societăţi, Alan Luşnikov.

„Dezvoltăm o nouă linie de aparate fără pilot, lucru deosebit de important în actualele condiţii. Este vorba despre drone tactice. Adică toate cele care nu sunt lansate de pe aerodromuri, aceasta este nişa noastră”', a explicat Luşnikov la televiziunea publică rusă, potrivit Agerpres.

El a susţinut că dronele fabricate de compania pe care o conduce au avut un randament „foarte bun” în „operaţiunea militară specială” desfăşurată de Rusia împotriva Ucrainei, astfel că această companie îşi propune „să crească producţia şi să dezvolte noi modele”.

Luşnikov declarase în august că societatea Kalaşnikov se va axa pe fabricarea dronelor „kamikaze” Lancet şi Kub, dar nu va creşte producţia altor aparate.

Giorgia Meloni şi-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina

ACTUALIZARE 20: 30 Premierul italian Giorgia Meloni a reafirmat marţi „sprijinul deplin'” al guvernului său pentru Ucraina într-o convorbire telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat biroul ei într-un comunicat, relatează Reuters.

Giorgia Meloni, care şi-a început mandatul în octombrie, a fost o susţinătoare fermă a Kievului, în pofida fricţiunilor privind această chestiune în cadrul coaliţiei sale conducătoare de dreapta şi a unei opinii publice divizate, potrivit Agerpres.

„Meloni a reînnoit sprijinul deplin al guvernului italian pentru Kiev, în domeniile politic, militar, economic şi umanitar, (angajamentul) de a repara infrastructura energetică şi de a lucra pentru viitoarea reconstrucţie a Ucrainei”, a transmis biroul său.

Într-o postare pe Twitter publicată marţi, Zelenski i-a mulţumit lui Meloni pentru „solidaritatea şi sprijinul său complet” şi a spus că Italia ia în considerare să furnizeze Kievului sisteme de apărare aeriană.

Putin le-a dăruit președinților aliați opt inele de aur și l-a păstrat pe al nouălea pentru el

ACTUALIZARE 20: 25 Președintele Vladimir Putin le-a făcut cadou liderilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) opt inele, la summitul informal de la Sankt Pertersburg, păstrându-l pentru el pe cel de-al nouălea, ceea ce a dus la o avalanșă de comentarii pe canalele de Telegram din Rusia care îl compară pe liderul rus cu personajul Sauron, din romanul "Stăpânul inelelor" de J. R. R. Tolkien, informează publicația independentă rusă Meduza.

Inelele par a fi făcute din aur galben și alb. Fiecare are emblema statelor CSI și mesajul: "La mulţi ani 2023".

Dintre toţi liderii care au primit inelele - preşedinţii din Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan, precum şi premierul din Armenia, doar preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko l-a pus pe deget la scurt timp după ce l-a primit.

Gestul disperat al unui militar rus surprins de o dronă kamikaze ucraineană

ACTUALIZARE 20: 20 Forțele ucrainene au distrus cel puțin trei vehicule de luptă ale infanteriei ruse, în apropiere de Avdiivka, regiunea Donețk, locul unde se desfășoară lupte grele în ultima perioadă. Concomitent, mai multe înregistrări video publicate pe rețelele sociale arată inclusiv blindate rusești lovite de drone kamikaze ucrainene. Într-un astfel de clip se observă chiar cum un militar rus aflat pe o mașină blindată încearcă disperat să tragă asupra dronei kamikaze care se îndreaptă spre el și care filmează întreaga scenă.

Alertă de raid aerian în toată Ucraina

ACTUALIZARE 15:22 Toate regiunile din Ucraina sunt sub alertă de raid aerian. Alerta vine în timp ce forțele ruse continuă să bombardeze orașele din estul și sudul Ucrainei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Orașul Bhamut rezistă. Rusia „aduce o cantitate imensă de rezerviști” pentru a lupta în Kreminna

ACTUALIZARE 15:10 Ucrainenii din Bahmut reușesc să reziste atacurilor rusești, a declarat marți adjunctul ministrului ucrainean al apărării, potrivit CNN.

„Inamicul și-a concentrat majoritatea eforturilor, echipamentele militare și armele acolo”, a spus Hanna Maliar într-un interviu acordat televiziunii ucrainene. „Ei și-au propus să ajungă la granițele regiunii Donețk până la sfârșitul acestui an calendaristic. Ei nu mai pot ține acea linie uriașă a frontului, așa că aleg unele părți în care își pot concentra eforturile la maximum”, a mai declarat aceasta.

„A existat un avans ușor, dar inamicul a fost respins”, a mai adăugat Hanna Mailar.

Orașul ucrainean Kreminna, la nord-vest de Lisichansk, continuă să se confrunte cu lupte grele, în timp ce armata rusă continuă să-și reînnoiască forțele acolo, a declarat marți șeful administrației militare regionale Lugansk, Serhiy Haidai.

„Trupele de ocupație ruse au reușit să construiască o apărare foarte puternică într-o lună, chiar și puțin mai mult. Aduc acolo o cantitate uriașă de rezerve și echipament. Își reînnoiesc constant forțele”, a spus Haidai.  

Acesta susține că armata rusă a suferit un număr mare de victime „dar totuși aduc [personal] nou, pentru că înțeleg că dacă vor pierde Kreminna, în principiu, întreaga linie de apărare se va prăbuși”.  

Sistemul Patriot va fi operațional în Ucraina în mai puțin de șase luni

ACTUALIZARE 15:00 SUA au lansat un plan special pentru a pune în funcțiune sistemul de rachete Patriot în Ucraina în „mai puțin de șase luni”, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

Într-un interviu acordat Associated Press, Kuleba a spus că este „absolut mulțumit” de rezultatele vizitei președintelui Volodimir Zelenski în SUA săptămâna trecută, dezvăluind planul guvernului american de a duce sistemul de rachete sol-aer în Ucraina. 

În mod normal, instruirea pentru utilizarea sistemului durează până la un an, dar se pare că Ucraina este gata să le primească mai devreme.

Kuleba a mai spus în interviu că Ucraina va face tot posibilul pentru a câștiga războiul din 2023.

„Orice război se încheie ca urmare a acțiunilor întreprinse pe câmpul de luptă și la masa negocierilor”, a mai spus Kuleba, potrivit Sky News.

FSB susține că a anihilat patru „sabotori” ucraineni care încercau să intre în Rusia

ACTUALIZARE 14:45 Un grup de patru „sabotori” ucraineni a fost anihilat într-o luptă la frontieră în momentul în care aceştia încercau să intre din Ucraina în regiunea rusă Briansk, a informat Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) din Rusia pe pagina sa de internet, transmite marţi EFE, potrivit Agerpres.

Potrivit FSB, lupta a avut loc la 25 decembrie.

„Sabotorii aveau cu ei armament străin (pistoale mitralieră germane SIG-Saur şi muniţia aferentă), echipamente de comunicaţie şi navigaţie”, se menţionează în comunicatul FSB.

În plus, tot potrivit sursei citate, grupul avea asupra sa patru dispozitive explozive improvizate cu o putere totală echivalentă a 44 de kilograme de TNT.

Regiunea Briansk se învecinează la nord cu Belarusul şi la vest cu Ucraina, cu care are peste 350 de kilometri de frontieră comună, scrie EFE.

Putin dă pașapoarte rusești locuitorilor din regiunile ucrainene ocupate

ACTUALIZARE 14:03 Dictatorul rus, Vladimir Putin, a aprobat, luni, prin decret, acordarea de paşapoarte locuitorilor celor patru regiuni ucrainene anexate ilegal la Rusia - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Decretul lui Putin include un regulament privind solicitarea şi acordarea de documente de identitate rusești persoanelor care renunţă la cetăţenia ucraineană. Prevederea include minorii cu vârste sub 14 ani, care pot deveni automat cetăţeni ruşi, potrivit agenţiei oficiale ruse TASS.

Paşaportul nu va fi acordat sub nicio formă în cazul în care un rezident al uneia dintre cele patru regiuni ucrainene anexate refuză să jure loialitate statului rus.

Solicitanţii trebuie să ridice personal paşaportul la nu mai târziu de 10 zile de la depunerea actelor necesare, potrivit decretului.

La sfârşitul lui septembrie, Putin a semnat anexarea celor patru regiuni ucrainene în timpul unei ceremonii la Kremlin, după o serie de simulacre de referendumuri ale căror rezultate nu au fost recunoscute nici de Ucraina, nici de comunitatea internaţională.

Lavrov acuză „unii oficiali” de la Pentagon că vor să-l omoare pe Putin

ACTUALIZARE 11:40 Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, acuză într-un interviu acordat TASS „unii oficiali” de la Pentagon că au amenințat cu „eliminarea fizică a șefului statului rus”. „Ar trebui să se gândească foarte atent la posibilele consecințe”, spune ministrul rus de externe. Lavrov a vorbit despre „confruntarea” dintre Rusia și Occident și despre retorica nucleară.

După ce a amenințat Ucraina și a avertizat Occidentul în legătură cu „pericolul escaladării crizei ucrainene”, ministrul rus de externe a spus despre folosirea armelor nucleare în Ucraina este doar „o speculație” inventată de „propaganda occidentală”.

Citește Lavrov acuză „unii oficiali” de la Pentagon că vor să-l omoare pe Putin

Magnatul rus al cârnaților a murit în India după ce a căzut de la fereastră

ACTUALIZARE 11:35 Un magnat rus al cârnaților implicat în politică, care a criticat în trecut invazia rusească a Ucrainei, a murit după ce a căzut de la etajul trei al unui hotel de lux din India, informează The Telegraph.

Pavel Antov
Pavel Antov era în vacanță în India, acolo unde urma să își sărbătorească ziua de naștere, atunci când a fost găsit întins pe jos într-o baltă de sânge. Foto: Profimedia Images

Pavel Antov era un membru al partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită, și multimilionar, fiind fondatorul uneia dintre cele mai mari companii producătoare de cârnați din Rusia. Antov era în vacanță în India, acolo unde urma să își sărbătorească ziua de naștere (împlinea 66 de ani), atunci când a fost găsit întins pe jos într-o baltă de sânge în afara Hotel Sai International din Rayagada, un district al statului Odisha.

Citește continuarea AICI.

Zelenski recunoaşte că situaţia în Donbas este dură

ACTUALIZARE 11.20 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că situaţia în unele zone din Donbas, în estul ţării, controlat în mare parte de forţele ruse, ''este dură'' pentru armata ucraineană, transmite marţi EFE, citată de Agerpres.

Donbasul, care include regiunile Doneţk şi Lugansk, unde au loc în prezent lupte crâncene între militarii ruşi şi ucraineni, este controlat parţial de Moscova, care a anexat ilegal aceste teritorii în septembrie.

volodimir zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Într-un mesaj difuzat în noaptea de luni spre marţi şi publicat pe contul său Telegram, Zelenski a vorbit despre oraşele Bahmut şi Kreminna, ambele situate în Donbas, şi care - aşa cum a explicat el - ''necesită maximă forţă şi concentrare. Situaţia acolo este dură''.

''Ocupanţii folosesc toate resursele, resurse importante, pentru a obţine măcar ceva progrese. Le mulţumesc tuturor oamenilor noştri care îşi menţin poziţiile cu fermitate, rămân de neclintit şi găsesc ocazii nu doar pentru a nu pierde nimic, ci chiar pentru a-i alunga pe ocupanţi şi a le diminua forţele'', a adăugat Zelenski.

Oraşul Bahmut din Doneţk s-a transformat într-un pol de rezistenţă pentru armata rusă, care încearcă de săptămâni bune să-l controleze. Şi acelaşi lucru se întâmplă şi cu oraşul Kreminna, din Lugansk, notează EFE.

Peste 9 milioane de ucraineni nu au electricitate

ACTUALIZARE 11.20 Zelenski s-a referit şi la problemele energetice cu care se confruntă Ucraina drept consecinţă a ultimelor atacuri ruse împotriva infrastructurii strategice.

''Am avut o reuniune specială cu funcţionari ai guvernului cu privire la situaţia din energie şi infrastructură. Ne pregătim pentru anul viitor, nu doar pentru lunile de iarnă. Există ameninţări pe care trebuie să le eliminăm. Există măsuri pe care trebuie să le luăm. Iar statul va reuşi să o facă'', a insistat Zelenski.

Peste nouă milioane de ucraineni nu au electricitate după ultimele atacuri ruse asupra infrastructurilor strategice ale ţării, ceea ce le împiedică accesul la servicii precum încălzire sau apă potabilă în plină iarnă.

Cifrele au fost oferite de preşedintele Zelenski. Începând din 26 decembrie, ''circa 9 milioane de persoane sunt izolate în diferite regiuni din Ucraina. Însă numărul şi durata penelor de curent s-au redus treptat. Mulţumesc fiecărei persoane în parte dintre cei care au reuşit'' să restabilească serviciul, a declarat Zelenski, citat de agenţiile ucrainene.

Totodată, Zelenski le-a cerut ucrainenilor să se pregătească de noi atacuri ruse cu rachete şi, din acest motiv, să acorde atenţie sirenelor care anunţă raiduri aeriene.

''Nu uitaţi să vă pregătiţi de atacuri cu rachete sau provocări ruse. Apărarea aeriană (ucraineană) se pregăteşte, statul (ucrainean) se pregăteşte şi cu toţii trebuie să ne pregătim. Vă rog, acordaţi atenţie sirenelor'', a insistat el.

Zelenski cere sprijinul Indiei pentru pace

ACTUALIZARE 8:12. Președintele Volodimir Zelenski a spus că se bazează pe sprijinul Indiei pentru implementarea unei formule de pace, în cadrul unei discuții telefonice cu prim-ministrul indian, Narendra Modi.

Discuția între cei doi lideri vine după ce India și-a accentuat relațiile comerciale cu Rusia și a devenit unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc, sfidând, astfel, și sancțiunile occidentale și furnizând Rusiei o gură de aer economică pentru a putea continua războiul sângeros de agresiune împotriva țării vecine.

„Am anunțat formula pentru pace și, acum, contez pe participarea Indiei în implementarea ei. Am mulțumit, de asemenea, pentru ajutoarele umanitare și pentru sprijinul la ONU”, a spus Volodimir Zelenski.

Într-un comunicat după acest apel, guvernul indian a precizat că Modi și-a repetat apelurile „pentru o oprire imediată a ostilităților” și pentru o „revenire la dialog și diplomație”.

Invadatorii dau ultimatum Ucrainei

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Ucraina trebuie să „îndeplinească” propunerile Rusiei în ce privește „noile sale teritorii” pentru că, în caz contrar, armata rusă va acționa, scrie CNN.

„Dușmanul este cât se poate de informat de propunerile noastre de demilitarizare și denaționalizare a teritoriilor controlate de regim și eliminarea amenințărilor la securitatea rusească de acolo, inclusiv din noile noastre teritorii.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la o conferinta
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

A mai rămas un singur lucru de făcut: să le îndeplinească până nu e prea târziu. În caz contrar, armata rusă va acționa. În ce privește durata conflictului, mingea este, acum, în terenul SUA și al regimului său. Pot opri această rezistență inutilă în orice moment”, a spus șeful diplomației statului agresor.

Rusia se străduiește să mențină controlul asupra celor patru teritorii despre care susține că le-a anexat, în condițiile în care armata rusă s-a aflat în defensivă, iar trupele ucrainene au eliberat orașul Herson la doar câteva săptămâni de la presupusa anexare a invadatorilor.

Săptămâna trecută, dictatorul de la Moscova a recunoscut că situația din cele patru teritorii ocupate este „extrem de complicată”.

Forţele ucrainene resping atacuri ruseşti în jurul oraşului Bahmut 

Forţele ucrainene au respins mai multe atacuri ruseşti în regiunea din jurul oraşului Bahmut în provincia Doneţk, potrivit Statului Major ucrainean.

Potrivit Statului Major, artileria ucraineană a lovit trupe ruse în satul Polovinkino din provincia vecină Lugansk, aproximativ 150 de ruşi fiind ucişi sau răniţi, potrivit Agerpres.

Un atac similar cu artilerie asupra soldaţilor ruşi în provincia Herson, sud, s-a soldat cu aproximativ 50 de morţi şi 100 de răniţi, se arată într-un raport al armatei ucrainene.

Kuleba: Ucraina vrea negocieri de pace la ONU, până în februarie

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat pentru Associated Press că Ucraina intenționează să poarte discuții de pace până la sfârșitul lunii februarie, când se va împlini un an de la începutul invaziei rusești, relatează Sky News.

El a adăugat că acest lucru se va întâmpla probabil la ONU, iar secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, ar putea fi mediator.

El a adăugat că este „foarte mulțumit” de rezultatele vizitei președintelui Volodimir Zelenski în SUA, spunând că guvernul american intenționează să pregătească o baterie de rachete Patriot pentru a fi operațională în Ucraina în mai puțin de șase luni.

Kuleba a mai spus că diplomația va juca un rol important în încheierea conflictului din Ucraina.

„Fiecare război se încheie ca urmare a acțiunilor întreprinse pe câmpul de luptă și la masa negocierilor.

ONU ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, deoarece nu este vorba desprea face o favoare unei anumite țări”, a explicat el.

Totuși, înainte ca Rusia să se alăture discuțiilor, Kremlinul ar trebui judecat pentru crime de război la o instanță  internațională, a mai spus Kuleba.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei