Lavrov acuză ONU că ignoră ofensiva Ucrainei în Kursk

Data publicării:
Russia's Foreign Minister Sergey Lavrov
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe. Foto: Profimedia

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că ONU închide ochii la excesele comise de forţele ucrainene în regiunea Kursk a Rusiei, unde au lansat o ofensivă luna trecută.

„Grupuri teroriste” ucrainene au folosit arme occidentale pentru a comite acte fără discernământ în Kursk, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu acordat agenţiei de ştiri ruse TASS în marja Adunării Generale ONU de la New York, publicat miercuri dimineaţă, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Acolo bombardează casele în fiecare zi, bombardează instituţiile sociale, cetăţenii paşnici care se deplasează cu maşinile lor în locuri mai sigure”, a declarat Lavrov pentru TASS.

„Nu am auzit nicio voce din partea reprezentanţilor ONU responsabili pentru drepturile omului, inclusiv, desigur, a secretarului general”, a adăugat el, referindu-se la secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Ucraina şi organizaţiile pentru drepturile omului au acuzat Rusia de bombardamente fără discernământ asupra civililor şi alte atrocităţi de când Moscova şi-a lansat invazia pe scară largă asupra ţării vecine în februarie 2022.

Ofensivă ucraineană în Kursk

Kievul afirmă că se apără împotriva unui război de cucerire în stil imperial, menit să-i şteargă identitatea naţională. Rusia îşi descrie acţiunea ca pe o operaţiune specială pentru a-şi proteja propria securitate împotriva unui Occident ostil.

Forţele ucrainene au trecut graniţa în regiunea rusă Kursk la începutul lunii august, oficialii spunând că au capturat părţi mari de teritoriu şi aproximativ 100 de aşezări.

Armata rusă a declarat în ultimele săptămâni că a recucerit unele dintre aceste oraşe şi sate.

Rusia, care a declarat anterior că este dispusă să poarte discuţii cu Ucraina dacă Kievul îşi retrage forţele din patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova, spune acum că nu pot exista discuţii cât timp trupele ucrainene rămân la Kursk.

Lavrov stârnește discordie

În comentariile sale pentru TASS, Lavrov a avertizat, de asemenea, ţările est-europene, aliaţi sovietici în timpul Războiului Rece şi acum parte a NATO şi a Uniunii Europene, că liderii ţărilor occidentale le dispreţuiesc.

„Ţările est-europene aflate acum sub aripa NATO sau sub acoperişul Uniunii Europene trebuie să înţeleagă ce simt stăpânii lor despre ele. Nu au încredere în ei. Nici măcar nu vor să-i lase să se apropie de orice ar putea părea joburi semnificative”, a spus el.

Lavrov a mai declarat pentru TASS că din ce în ce mai multe ţări resping noţiunea dolarului american ca monedă de referinţă lăudată cândva drept un „activ mondial” de către Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

„Unde sunt toate astea acum? Acum oamenii fie fug de dolar, fie, în cazul celor cufundaţi prea adânc în sistem, încearcă să-şi reducă treptat dependenţa”, a susţinut Lavrov.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Autostrada din România cu cel mai frumos canion din Europa. E minunea ascunsă din Apuseni, de care puțini...
Digi FM
Actrița Anca Dumitra, Geanina din "Las Fierbinți", a născut un băiețel. Își dorea să nască natural, dar nu...
Pro FM
Anca Țurcașiu, vacanță în Grecia cu noul iubit. Tolăniți pe nisip, îmbrățișați, au deja planuri mari: "Vom...
Film Now
"Mentalistul" Simon Baker se iubește cu o femeie mai tânără decât fiica lui. A divorțat după 23 de ani și...
Adevarul
De la ce animale a pornit pandemia de SARS-COV 2 și unde a fost punctul zero
Newsweek
Cum a ajuns România să aibă mai multe tancuri ca Germania și UK? Originea sovietică, o problemă!
Digi FM
Dana Rogoz, poze de suflet din albumul de familie, de când fiul ei și-a cunoscut surioara: "Nu pot să îmi...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Momentul când o șopârla scapă din gura unui șarpe. Imaginile cu cele două reptile sunt virale
Film Now
Cum arată la 65 de ani George din Seinfeld. Jason Alexander, aproape de nerecunoscut, într-o zi obișnuită în...
UTV
Cum a convins-o Mihai Bendeac pe Loredana sa apara in filmul lui, Casatoria