Video Kremlinul o acuză pe Maia Sandu de nazism, pe același narativ folosit de Rusia la invadarea Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
putin coboara scarile capitonate cu un covor rosu
Dictatorul de la Kremlin pretinde că invazia rusă din Ucraina a fost determinată de dorința de a ”denazifica” țara condusă de Zelenski. Foto: Profimedia Images

Politica preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este comparabilă cu experimentele celui de-al Treilea Reich în ceea ce priveşte naţionalitatea şi limba oamenilor, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu acordat agenţiei de stat TASS, în care face comparaţii cu nazismul, o naraţiune propagandistică folosită şi în cazul invadării Ucrainei în 2022.

"În ceea ce o priveşte pe Sandu, ştiţi, cred că este comparabil cu experimentele celui de-al Treilea Reich. Doar atunci şi acolo au făcut experimente cu naţionalitatea oamenilor, cu limba lor", a spus Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a reamintit că literatura documentară şi istoria descriu "cum cel de-al Treilea Reich i-a obligat pe lucrătorii de la ziare să folosească un alt font".

"Fontul ziarelor trebuia să corespundă tocmai acestei idei de arieni - arieni pur-sânge, ceea ce au inventat acolo: forma nasului, urechile, forma craniului, fruntea, amplasarea ochilor şi aşa mai departe. O categorisire clară a oamenilor. Bineînţeles, eugenia, care apoi a luat amploare", a subliniat Zaharova. Făcând o paralelă cu politica celui de-al Treilea Reich, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a escaladat şi a subliniat că, în mod similar, Maia Sandu "a rescris oamenii la propriu, fără să-i întrebe, din nou după un şablon - a pus şi încercuit trăsăturile care erau necesare, restul au fost tăiate, pictate şi aruncate".

Maia Sandu, menţionează TASS, a aprobat o hotărâre parlamentară privind schimbarea denumirii limbii de stat din moldovenească în română, în 2023.

"Într-o secundă, limba moldovenească, dintr-o lovitură de pix a guvernului Sandu, s-a transformat în limba română. Şi ce este aceasta decât elemente de genocid împotriva unui întreg popor?". - a comentat ea. Zaharova susţine că prima întrebare pe care o pune atunci când se întâlneşte cu cetăţenii moldoveni este despre limba pe care o vorbesc: "Spuneţi-mi, ce limbă vorbiţi?". "Ei răspund: bineînţeles, în limba moldovenească. Din punct de vedere istoric, limba moldovenească este mai veche decât limba română", a afirmat Zaharova, una dintre principalele voci ale propagandei ruse, reluând o teză - greşită - pe care a susţinut-o şi anul trecut.

Maia Sandu este, potrivit Mariei Zaharova, "un transmiţător al aceloraşi idei naziste, ideologii, viziuni filosofice, care sunt plătite de Occident". "Cred că acest lucru este comparabil fie cu politica celui de-al Treilea Reich, fie cu modul în care colonizatorii au părăsit Africa, trasând graniţele ţărilor doar cu o riglă pe hartă, făcându-i pe oameni să sufere, adică condamnând în mod deliberat oamenii la viitoare conflicte sângeroase, având o astfel de ocazie la acel moment", a conchis Zaharova, citată de news.ro.

Zaharova: „Moldova continuă să glorifice soldații români care au luptat de partea Germaniei lui Hitler”

Rusia o mai acuză pe Maia Sandu de trădare națională, pentru că autoritățile moldovene au omagiat soldații români care au eliberat Basarabia de Armata Roșie.

Maria Zaharova, purtător de cuvânt al MAE rus: „În același timp, țara continuă să glorifice soldații români care au luptat de partea Germaniei lui Hitler. Pe 20 aprilie la fostul cimitir al garnizoanei ruse din Chișinău - gândiți-vă la asta - mausoleul Armatei Române a fost deschis, în onoarea celor peste 100 de eroi români care au murit pentru eliberarea Chișinăului în 1941. Asta se califică nu doar ca o crimă împotriva memoriei istorice sau ca rescrierea a istoriei propriului popor, ci și ca o trădare națională”.

Teza propagandistică a nazismului a fost folosită de Moscova pentru a-şi justifica invazia din Ucraina din 2022. Moscova îl acuză în mod frecvent pe preşedintele Volodimir Zelenski de nazism, deşi acesta are origini evreieşti.

În briefingul de presă susţinut miercuri, Maria Zaharova a avut, aşa cum face periodic, chiar săptămânal în ultima vreme, un amplu comentariu despre „situaţia din Republica Moldova”, în care a condamnat, folosind termeni similari, faptul că Chişinăul celebrează la 9 Mai Ziua Europei.

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Celine Dion are 13 frați și surori. Cum arată familia ei, care i-a insuflat dragostea pentru muzică
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) P Diddy isi cere scuze dupa publicarea unei inregistrari video in care isi loveste fosta iubita. “Am...