Kremlinul, ironic la adresa celui de-al „doilea summit de pace” pentru Ucraina, propus de Zelenski. „Ar trebui mai întâi să înţelegem”

Data publicării:
Dmitri Peskov
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Foto: Profimedia Images

Kremlinul nu înţelege încă ce vrea să spună Volodimir Zelenski cu „al doilea summit pentru pace”, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Putin. Dmitri Peskov a comentat la postul de televiziune Zvezda o declaraţie a preşedintelui ucrainean, care a spus că reprezentanţii ruşi ar trebui să ia parte la următorul summit pentru pace referitor la Ucraina.

„Primul summit pentru pace nu a fost deloc un summit de pace. Prin urmare, ceea ce el (Zelenski - n.r.) vrea să spună probabil ar trebui mai întâi să înţelegem”, a declarat ironic purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS, potrivit News.ro.

Summitul internaţional de pace organizat de Ucraina şi găzduit luna trecută de Elveţia nu a invitat reprezentanţii Moscovei, iar cei ai Chinei au declinat invitaţia de a participa tocmai din această cauză. Statele Unite nu au fost reprezentate de preşedintele Joe Biden, cum şi-ar fi dorit Volodimir Zelenski, ci de vicepreşedinta Kamala Harris.

Reuniunea a dorit să consolideze solidaritatea internaţională cu Ucraina ca mijloc de presiune asupra Moscovei, însă nu a fost lovitura de imagine pe care Kievul spera să o dea.

Luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis pentru prima oară uşa unor negocieri de pace cu Rusia şi a anunţat că este de acord cu prezenţa Rusiei la un viitor summit al păcii. Volodimir Zelenski spune că vrea să organizeze un al doilea summit al păcii în acest an şi să prezinte - în noiembrie, luna alegerilor din SUA - un „plan” în vederea „unei păci juste”, după aproape doi ani şi jumătate de război soldat cu sute de mii de victime de o parte şi de alta.

Însă, potrivit AFP, a fost pentru prima oară când Volodimir Zelenski a emis ideea unor negocieri cu Rusia fără o retragere prealabilă a armatei ruse de pe teritoriul ucrainean.

El a vorbit în schimb despre stabilirea „unui plan” cu privire la trei subiecte - securitatea energetică a Ucrainei, a cărei infrastructură a fost devastată de bombardamente ruseşti, libera navigaţie la Marea Neagră, un subiect-cheie în exporturile ucrainene, şi schimburi de prizonieri.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un copil de 12 ani, fără ezitare, a luat arma și a tras pentru a-și salva tatăl din...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Cea mai mare temere a lui Miley Cyrus după ce a fost acuzată că a plagiat o piesă a lui Bruno Mars. Legătura...
Film Now
Au trei copii și se iubesc de peste 25 de ani. Ce a răspuns Don Johnson când a fost întrebat care sunt...
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
Newsweek
Anca Agemolu, diva muzicii, sacrificiu din iubire. Gestul crud făcut de comuniști la adresa ei
Digi FM
Fiica Andreei Marin vrea să plece din România. "O susțin cu tot sufletul, dar nu-mi e ușor"
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
O vulpe și un bursuc, prietenii neobișnuiți ai unui câine. Imaginile adorabile te vor topi
Film Now
Cum arată și ce face astăzi Frances Fisher, mama lui Rose din „Titanic”. Actrița are o fiică împreună cu...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei