Kremlinul transmite că „Rusia nu poate fi forțată să respecte” decizia Parlamentului European prin care a fost acordat premiul Saharov pentru drepturile omului disidentului încarcerat Alexei Navalnîi, relatează Reuters.
Parlamentul European a acordat, miercuri distincția pentru drepturile omului lui Alexei Navalnîi, pentru eforturile sale în lupta împotriva corupției în Rusia.
Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, decernat anual şi în valoare de 50.000 de euro, a fost introdus în 1988 de Parlamentul European, iar primul laureat a fost Nelson Mandela. Este acordat celor care au o contribuţie excepţională în lupta pentru drepturile omului în întreaga lume. Premiul a fost numit în onoarea fizicianului şi disidentului politic sovietic Andrei Saharov.
Anul trecut, acest premiu i-a fost acordat opoziţiei democratice din Belarus.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus, joi, că decizia decernării premierului „a fost luată de oameni care nu au toate informațiile”.
Alexei Navalnîi execută o pedeapsă de 2 ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor unei sentințe cu suspendare, condamnare despre care disidentul rus spune că este fabricată de Kremlin. În august 2020, Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic de tip militar.
„Navalnîi a militat în mod consecvent împotriva corupției regimului Vladimir Putin și, prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale și al campaniilor sale politice, Navalnîi a contribuit la expunerea abuzurilor și la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie.
Pentru aceasta, el a fost otrăvit și aruncat în închisoare. Prin acordarea Premiului Saharov lui Alexei Navalnîi, recunoaștem curajul său personal imens și reiterăm sprijinul ferm al Parlamentului European pentru eliberarea sa imediată”, a declarat președintele PE, David Sassoli.
Editor : Adrian Dumitru