Kosovo a fost acceptat luni ca membru asociat în Adunarea Parlamentară a NATO, un organism instituțional separat de Alianţa Nord-Atlantică, în care era observator din anul 2014.
"NATO este destinul Kosovo, iar această măsură va garanta că este ascultată vocea poporului cel mai pro-NATO de pe planetă", a transmis preşedinta kosovară Vjosa Osmani pe X.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Adunarea Parlamentară a NATO este instituţional separată de NATO, dar serveşte ca legătură importantă între Alianţă şi parlamentele statelor membre, precum şi între NATO şi alte ţări şi instituţii.
După ce Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022, autorităţile din Kosovo, provincie care s-a separat unilateral de Serbia în 2008, au cerut aderarea rapidă la NATO.
Preşedinta Parlamentului sârb, Ana Brnabic, le-a cerut duminică membrilor Adunării Parlamentare a NATO să nu acorde Kosovo statutul de membru asociat, argumentând că oferirea acestui statut ar reprezenta pentru autorităţile kosovare un premiu pentru încercările acestora de a obstrucţiona dialogul mediat de UE în vederea normalizării relaţiilor între Belgrad şi Pristina.
Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo şi consideră prin urmare că acesta nu poate fi admis ca membru în forurile internaţionale.
Editor : M.I.