Liderul nord-coreean Kim Jong Un a fost „foarte onest” şi sincer când s-a oferit, în discuţiile anterioare, să renunţe la arma nucleară în schimbul garanţiilor de supravieţuire pentru regimul său, a afirmat fostul preşedinte sud-coreean Moon Jae-in în memoriile sale, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Mandatul lui Moon Jae-in în fruntea Coreii de Sud, din 2017 până în 2022, a fost marcat de o apropiere între cele două Corei şi de două summit-uri istorice între Kim Jong Un şi preşedintele american de la acea vreme, Donald Trump.
În autobiografia sa intitulată „De la periferie la centru”, publicată vineri în Coreea de Sud, fostul şef al statului oferă numeroase detalii despre discuţiile sale cu Kim Jong Un din acea perioadă, precum şi despre negocierile care au vizat obţinerea unei denuclearizări a Coreii de Nord în schimbul ridicării sancţiunilor care afectează această ţară.
„Kim a spus că va renunţa la armele nucleare dacă ar exista o garanţie a supravieţuirii regimului”, a scris Moon, adăugând că liderul nord-coreean i s-a părut „foarte onest”.
Potrivit acestuia, raţionamentul lui Kim a fost următorul: „Am o fiică şi nu vreau ca generaţia ei să trăiască cu arme nucleare (...) De ce am continua să trăim în dificultate, sub sancţiuni, cu arme nucleare, dacă securitatea noastră poate fi garantată?”.
Kim era, totuşi, „pe deplin conştient de neîncrederea comunităţii internaţionale şi de faptul că Statele Unite erau convinse că Nordul minte”, a adăugat fostul preşedinte sud-coreean.
Moon a afirmat că liderul nord-coreean l-a întrebat în mod special cum „să facă ca Washingtonul să creadă în sinceritatea noastră”.
Această situaţie s-a schimbat după eşecul celui de-al doilea summit Trump-Kim de la Hanoi, în 2019. După aceea, Coreea de Nord a declarat "ireversibil" statutul său de putere nucleară, a calificat Coreea de Sud drept „principalul său inamic”, cu care orice reunificare este imposibilă, şi şi-a intensificat testele cu rachete şi ameninţările de război.
Phenianul s-a apropiat şi de Moscova, probabil pentru a furniza arme forţelor ruse pentru războiul lor din Ucraina în schimbul tehnologiei spaţiale ruseşti, încălcând sancţiunile impuse de Naţiunile Unite.
În pofida schimbării cursului evenimentelor, Moon a scris în memoriile sale că încă credea că Kim era sincer în planurile sale de denuclearizare, însă că acest lucru depindea în mare măsură de compensaţiile pe care le-ar fi oferit Statele Unite.
Kim şi Trump nu au reuşit să ajungă la un acord pentru că Washingtonul a cerut o denuclearizare completă înainte de a lua în considerare o reducere a sancţiunilor, a mai spus Moon.
„Privind în urmă, regret că (Coreea de Sud) nu a jucat un rol de mediator mai eficient, ascultând cererile Nordului şi transmiţându-le Washingtonului dacă le-am fi considerat rezonabile”, a mărturisit fostul preşedinte sud-coreean.
Editor : R.K.