Regimul nord-coreean a anunțat, marți, că dictatorul Kim a văzut primele poze obținute de satelit – imagini cu Casa Albă, Pentagonul și portavioane americane de la baza navală Norfolk, relatează Reuters.
După decenii întregi de supraveghere din satelit făcută de guverne străine și de analiști, Coreea de Nord a trimis primul său satelit spion în spațiu cu un mesaj pentru lume: „Și noi putem să vă urmărim”.
Regimul de la Phenian a lansat un satelit de recunoaștere, săptămâna trecută, despre care spune că are rolul de a monitoriza activitatea militară a Statelor Unite și a Coreei de Sud, țările pe care regimul Kim le consideră principalii săi rivali.
De atunci, presa de stat a anunțat că satelitul a fotografiat mai multe orașe și baze militare din Coreea de Sud, Guam, Italia, pe lângă fotografiile făcute capitalei americane.
„Vă mai aduceți aminte când ați primit de Crăciun acea jucărie pe v-ați dorit-o îndelung și erați entuziasmați să spuneți tuturor despre ea?”, s-a întrebat ironic Chad O’Carroll, fondatorul site-ului NK News, glumind pe seama relatărilor din prea de la Phenian.
Până acum, Phenianul nu a făcut publice, însă, fotografiile, lăsând loc speculațiilor cu privire la cât de capabil este, de fapt, satelitul nord-coreean.
Guvernul sud-coreean, al cărui satelit de spionaj propriu a nu mai poate fi lansat pe 30 noiembrie din cauza condițiilor meteo, a transmis că nu poate verifica în vreun fel capacitățile satelitului nord-coreean.
La Washington, Pentagonul a confirmat că satelitul lui Kim a ajuns pe orbită, dar că nu poate să verifice susținerile regimului cu privire la imaginile surprinse.
„Pot să spun doar că sunt o mulțime de imagini cu Pentagonul și cu Casa Albă pe internet”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, într-o aparentă ironie față de regimul nord-coreean, probabil cea mai închisă societate de pe planetă.
Utilitatea fotografiilor din satelitul nord-coreean
Nu există motiv să punem la îndoială faptul că satelitul poate să vadă zone întinse sau nave de război, așa cum susține Coreea de Nord. Chiar și o cameră cu rezoluție medie ar putea să ofere regimului de la Phenian această capacitate, a spus Dave Schmerter, expert în imagine satelitară la CNS, un ONG american.
„Cât de utile sunt aceste imagini, însă, depinde de felul în care vor nord-coreenii să le folosească. E un salt mare pentru ei să ajungă de la zero la ceva, dar până nu vom vedea imaginile pe care le obțin, nu putem specula despre cum pot fi folosite”, a continuat el.
Jeffrey Lewis, un alt cercetător de la CNS spune că fotografia cu Kim și fiica lui care se uită peste poze arată că ele ar putea să fie pancromatice, un tip de fotografie alb-negru care este sensibilă la orice tip de lumină.
Anterior, Coreea de Nord a făcut publică o imagine pancromatică cu centrul orașului Seul, după lansarea unei rachete, în decembrie 2022. Despre ea, regimul spunea atunci câd este o imagine test.
Imaginile de marți sunt cele mai noi dintr-o serie de fotografii despre care regimul de la Phenian spune că sunt cu „regiuni-țintă majore”.
Editor : Adrian Dumitru