Coreea de Sud pompează resurse în strategia sa de a descuraja un atac nuclear nord-coreean. Planul, numit „Kill Chain” (Lanțul morții), include lovituri preventive, dacă acest lucru este necesar, iar mai mulți experți spun că riscă să aibă efectul opus: ar putea poate exacerba cursa înarmărilor, relatează Reuters.
Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, care și-a preluat mandatul în mai, a readus la lumină planul, dezvoltat în urmă cu 10 ani.
„Kill Chain” este un termen militar care definește structura unui atac: identificarea țintei, trimiterea foțelor, ordinul și, în final, atacarea țintei.
Planul sud-coreean prevede lovituri preventive asupra rachetelor din Nord și, eventual, a conducerii la nivel înalt a țării, dacă este detectat un atac iminent.
Sistemul este o modalitate logică, dar extrem de riscantă de a încerca o contracarare a amenințării nucleare a Coreei de Nord, spun unii experți și foști oficiali.
Amenințarea implicită împotriva liderului nord-coreean Kim Jong Un este extrem de destabilizatoare, a spus Ankit Panda, de la institutul Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul în SUA.
„Îmi dau seama de ce decapitarea conducerii de la Phenian este tentantă pentru Coreea de Sud, dar amenințarea cu uciderea liderilor unui stat care are arme nucleare este deosebit de periculoasă”, a spus el.
Jeffrey Lewis, cercetător la Centrul James Martin pentru Studii privind Nonproliferarea (CNS), a spus că acest plan este „cea mai plauzibilă cale spre un război nuclear în Peninsula Coreeană”.
„Acesta este planul militar care are cele mai multe șanse să reușească. Dar este, de asemenea, opțiunea cea mai probabilă de a crea o dinamică de escaladare incontrolabilă și de a începe un război nuclear”, a scris el într-o postare pe Twitter.
Ministerul Apărării din Coreea de Sud nu a răspuns la solicitarea Reuters de a comenta aceste îngrijorări.
Noul președinte al țării a spus recent că întărirea acestui plan este vitală pentru a se asigura că Coreea de Nord nu va lansează niciodată un atac.
Luna aceasta, administrația lui Yoon a anunțat crearea unui Comandament Strategic până în 2024, pentru a supraveghea strategiile de atac preventiv și de represalii. Acesta include un arsenal în creștere de rachete balistice, avioane de luptă F-35A și noi submarine, care au fost afișate în exerciții militare din ce în ce mai frecvente.
De asemenea, Coreea de Sud încearcă să-și dezvolte propriii sateliți și alte tehnologii pentru a detecta ținte nord-coreene, independent de Statele Unite.
Dar unii experți se îndoiesc că o lovitură preventivă și-ar putea îndeplini scopul.
În ultimele luni, Coreea de Nord a testat rachete hipersonice și rachete despre care spune că ar putea purta arme nucleare tactice, reducând timpul pe care Seulul ar avea pentru a răspunde unui atac iminent.
„Kim are destule motive să creadă că își poate folosi armele nucleare într-un mod limitat și totuși să supraviețuiască”, a spus Panda.
În plus, concentrarea asupra loviturilor de „decapitare” l-ar putea încuraja pe Kim să adopte practici de comandă și control mai periculoase într-o criză, cum ar fi delegarea autorității nucleare, astfel încât armele Coreei de Nord să poată fi folosite chiar dacă el este ucis, a adăugat Panda.
Editor : M.B.