Kievul ar putea primi alte avioane, dar nu sunt F-16, ci MiG-29 sovietice. „Donația” ar putea veni din partea unui stat-surpriză

Data actualizării: Data publicării:
MiG-29
Un MiG-29 al aviației militare din Serbia a însoțit în zbor avionul Cancelarului german Scholz în vizita acestuia la Belgrad. Foto: Profimedia

Kievul ar putea primi alte avioane, dar acestea nu sunt F-16 americane, cum s-ar aștepta lumea, ci MiG-29 provenite din Serbia. Parisul a semnat recent cu Belgradul un contract pentru 12 avioane de luptă Rafale, în schimbul cărora ar putea primi, ca parte a tranzacției, avioanele sovietice. Sârbii neagă totul, francezii tac, iar rușii arată cu degetul către Bruxelles, îngrijorați de orientarea prooccidentală a vecinilor noștri de la Dunăre.

Elena Panina, un membru proeminent al partidului Rusia Unită și fost vicepreședinte al Dumei de Stat, a împărtășit pe canalul său Telegram că Franța va deduce 390 de milioane de dolari dintr-un total de 3 miliarde de dolari pentru livrarea a 36 de avioane de luptă MiG-29 produse în Rusia pentru Paris, scrie BulgarianMilitary.

„Avioanele [MiG-29] vor fi predate francezilor în decembrie, după care vor fi trimise în Ucraina. Moscova a fost deja informată cu privire la acest aspect al acordului”, scrie Panina. Ea adaugă că „este puțin probabil ca Belgradul să fi primit permisiunea autorităților ruse pentru această acțiune”. Panina este convinsă că totul a fost deja convenit și notează că „nu este prima dată când arme sârbești au fost livrate Kievului”.

„Ucraina a primit muniție în valoare de 800 de milioane de euro de la Serbia prin intermediul unui intermediar. Această situație ridică întrebarea: Către ce națiuni poate Rusia să vândă arme în siguranță, fără să se teamă că acestea ar putea fi într-o zi îndreptate împotriva noastră?” scrie Panina.

Sârbii neagă tranzacția

Cu toate acestea, autoritățile de la Belgrad au negat aceste afirmații. O declarație a departamentului sârb al Apărării a respins zvonurile, clarificând că contractul pentru 12 avioane de luptă Rafale nu include nicio clauză privind transferul avioanelor MiG-29 în Franța sau livrarea lor ulterioară în Ucraina.

„Aceasta este încă o minciună flagrantă menită să păteze achiziția noastră de 12 avioane de luptă multirol Rafale noi de generația a patra. MiG-urile care aparțin Serbiei sunt aici pentru a rămâne și nu le vom preda nimănui”, a clarificat ministrul Apărării Bratislav Gašić.

El a mai precizat: „Serbia se angajează să își păstreze avioanele MiG-29, asigurându-se că acestea rămân operaționale pentru încă câțiva ani. În plus, vom continua să achiziționăm echipamente de luptă avansate pentru a spori capacitățile forțelor armate sârbe și pentru a promova pacea și stabilitatea”, a subliniat Gašić.

Forțele aeriene sârbe operează aproximativ 14 avioane de vânătoare MiG-29. Aceste aeronave au fost achiziționate inițial în două loturi: primul set a provenit de la fosta forță aeriană iugoslavă la sfârșitul anilor 1980, iar donațiile ulterioare din partea Rusiei și Belarusului între 2017 și 2021 au consolidat flota cu un amestec de avioane folosite pentru modernizare.

Serbia a întreprins modernizări semnificative ale flotei sale MiG-29 de-a lungul anilor, încorporând avionică modernă, sisteme radar avansate și compatibilitate cu armament de ultimă generație pentru a îndeplini standardele NATO. Cele mai recente îmbunătățiri, parte a unei revizii complete la care au participat tehnicieni ruși, vizează prelungirea duratei de viață a avioanelor și creșterea eficienței lor în luptă.

De ce Rafale?

Serbia a decis să achiziționeze 12 avioane de luptă Dassault Rafale, ceea ce reprezintă o schimbare semnificativă față de dependența sa tradițională de echipamentele militare rusești. Președintele sârb Aleksandar Vučić a subliniat că această achiziție va spori semnificativ capacitățile operaționale ale armatei sârbe.

Reacția inițială a Moscovei la anunțul Serbiei de a achiziționa arme franceze a fost surprinzător de calmă. Cu toate acestea, neliniștea crescândă a Kremlinului față de acțiunile Serbiei devine din ce în ce mai evidentă. În lumina acestui fapt, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a subliniat că decizia aparține în întregime „prietenilor noștri sârbi”.

Presa rusă a acordat o acoperire semnificativă vizitei lui Emmanuel Macron în Serbia, punând accentul în special pe achiziționarea de arme. Potrivit ziarului moscovit Vedomosti, obiectivul principal al lui Macron a fost „vânzarea avioanelor de luptă Rafale” către Serbia. Cu toate acestea, ziarul sugerează că povestea este mai complicată. Această „manevră” este văzută ca un efort al Franței - și, prin extensie, al Bruxelles-ului - de a „îndepărta Serbia de Rusia” și de a o integra în continuare în UE cu „angajamente” suplimentare.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A fost descoperită o ființă care întinerește în loc să îmbătrânească și care...
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
Apel către România și Polonia: Doborâți dronele și rachetele Rusiei cu F-16 și sisteme Patriot
Digi FM
ÎPS Teodosie, despre cum trebuie să se roage femeile acasă: “Cu capul acoperit, în fustă. Să nu se roage în...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Unul dintre cei mai faimoși actori ai planetei în anii '90, de nerecunoscut astăzi. Pozat de paparazzi după...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...