Kasparov: Amenințarea nucleară a Rusiei e o cacealma. În realitate, Putin nu ar vrea să supere China

Data publicării:
Putin și Xi
Kasparov: „Staţi în Beijing, staţi în pace. Cât timp le va lua Japoniei, Coreei de Sud şi Taiwanului să devină nucleare? Şase luni? Opt luni? Aţi vrea să vedeţi Japonia nucleară?”. Foto: Profimedia Images

Renumitul şahist Garry Kasparov, devenit una dintre cele mai critice voci ale regimului de la Kremlin, a explicat luni, la Bucureşti, de ce crede că ameninţarea Moscovei cu folosirea armei nucleare este doar o cacealma a propagandei ruse în capcana căreia au căzut unii politicieni din America şi Europa. În realitate, Vladimir Putin nu are de gând să recurgă la o asemenea mişcare, pentru că pierderile interne şi geopolitice ar fi prea mari, informează news.ro.

Întrebat într-o conferinţă de presă cât de aproape crede că este un conflict nuclear, Garry Kasparov a spus că s-ar feri de o asemenea expresie.

„Aceasta este cacealmaua propagandei ruse, care, din păcate, a fost adoptată şi de unii dintre politicienii din America şi Europa, care încearcă să evite să ia decizii importante. Am spus-o de multe ori. O pot repeta. Nu cred că ameninţarea unei confruntări nucleare este reală”, a declarat Kasparov.

El a atras atenţia că Vladimir Putin însuşi nu a spus personal niciodată clar că va folosi arma nucleară, ci a fost evaziv. În schimb, ameninţarea a fost repetată de multe ori de propaganda rusă.

Garry Kasparov
Kasparov: Folosirea armei nucleare nu i-ar oferi niciun avantaj militar lui Putin, deoarece îl va face şi mai izolat. Foto: Profimedia Images

Kasparov crede că, de fapt, lui Vladimir Putin îi este teamă de pierderi, pentru că ar exista consecinţe atât geopolitice, cât şi interne.

China este total împotriva folosirii armei nucleare, a reamintit Kasparov. Şi dacă Putin îşi poate permite să ignore opinia Washingtonului, de Beijing cu siguranţă trebuie să asculte şi să îi urmeze dorinţa.

„Iar motivul pentru care China este atât de împotrivă este că în momentul, imaginar, în care Putin ar folosi arme nucleare tactice, asta ar însemna că întregul echilibru geopolitic din lume s-ar schimba peste noapte, deoarece înseamnă că ne îndreptăm spre o nouă eră, în care doar armele nucleare îţi pot oferi o formă de protecţie. Acum, gândiţi-vă pentru o secundă: staţi în Beijing, staţi în pace. Cât timp le va lua Japoniei, Coreei de Sud şi Taiwanului să devină nucleare? Şase luni? Opt luni? Aţi vrea să vedeţi Japonia nucleară? Nu, nu vreţi să vedeţi asta. (...) Iranul este probabil deja nuclear. Cât timp îi va lua Arabiei Saudite să cumpere (arma nucleară - n.r.)? Aşadar, cred că climatul general este negativ pentru ca Putin să apese pe buton”, a arătat Kasparov.

El a explicat că, de asemenea, folosirea armei nucleare nu i-ar oferi niciun avantaj militar lui Putin, deoarece îl va face şi mai izolat şi nu l-ar ajuta în atingerea obiectivului său. Scopul lui este, de fapt, să forţeze lumea liberă să îi accepte condiţiile.

„În cele din urmă, este vorba de a negocia de pe poziţii de forţă, nu de a începe un război care îi va pune în mare pericol toate realizările, cu ghilimelele de rigoare, şi pe loialiştii săi. Pe plan intern, generalii şi amiralii ruşi, care sunt milionari, îl pot urma pe Putin atât timp cât acesta le oferă beneficii”, a arătat Kasparov.

El a criticat în context şovăielile din America şi Europa, dar mai ales din America, care nu a reuşit să furnizeze Ucrainei arme pentru a o ajuta să câştige războiul.

„Fapt este că avem în conducerea occidentală sau în conducerea lumii, nu lideri, ci o grămadă de oameni accidentali, care stau acolo în mod tragic pentru lumea liberă. Şi nu au reuşit să ofere Ucrainei toată asistenţa, pentru că se tem că Ucraina va câştiga războiul. Ucraina câştigă, Putin pierde, Rusia se prăbuşeşte, China devine prea puternică. Este prea mult pentru politicieni de acest calibru minuscul să îşi asume responsabilitatea pentru viitorul lumii”, a declarat Kasparov.

Întrebat cum vede sfârşitul războiului din Ucraina şi care ar trebui să fie rezultatul, el a ţinut să sublinieze că o încetare a focului, un armistiţiu temporar, nu reprezintă sfârşitul războiului.

„Deci, putem vedea sfârşitul bătăliei până la sfârşitul anului? Posibil. Putem vedea sfârşitul războiului? Nu. Dintr-un motiv foarte simplu: cele două părţi beligerante, Putin, agresorul, şi Ucraina, victima, au obiective diametral opuse. Scopul lui Vladimir Putin a fost, şi aici îl pot cita pe el şi propaganda rusă, să distrugă statalitatea ucraineană. Chiar ieri, au confirmat la o oră de maximă audienţă la televiziunea rusă, au vorbit din nou despre obiectivul Rusiei de a distruge statalitatea ucraineană. Vladimir Putin, poate nu atât de deschis, dar întotdeauna a spus că Ucraina nu a existat ca stat. Naţiunea ucraineană nu a existat. Este un fel de limbă rusă vorbită prost. Din nou, acesta este el. Iar acest obiectiv nu lasă loc pentru negocieri. Ucrainenii cred că ei există şi că sunt o naţiune eroică care salvează Europa de agresiunea Rusiei. Deci, de aceea puteţi spera să obţineţi o pace temporară, dar războiul nu se va încheia atât timp cât Vladimir Putin rămâne în Crimeea, punct. (...) Aşa că de aceea cred că acest război va continua atât timp cât Putin rămâne la putere”, a punctat Garry Kasparov.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vești proaste pentru români. Se schimbă regulile de eliberare a paşaportului simplu temporar chiar de azi
Digi FM
Noile modificări ale Codului Rutier explicate. Iată ce spune Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR)
Pro FM
Christina Aguilera a făcut furori într-o rochie mini roz. Cum arată artista după ce a slăbit 18 kilograme
Film Now
Câți bani au primit actorii din „Gossip Girl” pentru rolurile din celebrul serial. Cine se află în fruntea...
Adevarul
Ce amenzi poți primi dacă urinezi în mare. Unde este interzisă „evacuarea fiziologică” și ce alte obiceiuri...
Newsweek
VIDEO Ucraina lovește Rusia cu ATACMS, după ce rușii le-au distrus 6 Su-27. SUA și-au dat acordul
Digi FM
Viața grea l-a făcut tare! Portarul Florin Niță, despre copilăria plină de griji: "Fără părinţi, fără bunici...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Momentul când un elan sălbatic se alătură unor tineri la un meci de fotbal în curte. Imaginile au devenit...
Film Now
Pedro Pascal, despre scenele de luptă cu Paul Mescal în „Gladiator 2”: Prefer să fiu aruncat dintr-o clădire...
UTV
Rita Ora, aparitie indrazneata. Artista a purtat o rochie transparenta la concertul trupei Girls Aloud