Kamala Harris va avea joi primul interviu major din campanie, alături de coechipierul său. De ce nu se prezintă singură la acest test

Data publicării:
Kamala Harris și Tim Walz, în campanie. Foto: Profimedia Images
Kamala Harris și Tim Walz, în campanie. Foto: Profimedia Images

Kamala Harris şi Tim Walz vor susţine joi primul lor interviu televizat comun de când au acceptat nominalizarea Partidului Democrat pentru a candida la funcţiile de preşedinte şi respectiv vicepreşedinte în alegerile din 5 noiembrie. De ce îl aduce Harris pe Walz la primul său interviu important? Este întrebarea la care încearcă să dea un răspuns BBC

În ultimele zile, Harris a primit întrebări de la jurnalişti în timpul campaniei şi a fost intervievată pe TikTok. Cu toate acestea, ea nu a acordat încă un interviu individual unei reţele importante de televiziune sau unui jurnalist din presa scrisă şi nici nu a organizat o conferinţă de presă oficială de când a ajuns în fruntea listei democrate, după ce preşedintele Joe Biden a fost nevoit să îşi încheie cursa pentru realegere la 21 iulie.

La ora 21.00 PM, vineri, ora 04:00, ora României

Înainte ca Harris să-l aleagă drept coechipier pentru alegerile din 5 noiembrie, Tim Walz a acordat o serie de interviuri principalelor reţele de televiziune.

Dana Bash de la CNN, care a co-prezentat dezbaterea din 27 iunie dintre Joe Biden şi candidatului republican Donald Trump, va realiza interviul cu ei în Savannah, Georgia, în timp ce Harris îşi continuă turneul în acest stat intens disputat.

Interviul va fi difuzat la ora locală 9.00 p.m. (vineri, ora 04.00 în România).

În urmă cu trei săptămâni, la doar câteva zile după ce a fost aleasă oficial drept candidatul democrat pentru Președinție, Kamala Harris a fost presată să vorbească despre planurile sale pentru un interviu.

„Am vorbit cu echipa mea”, le-a spus ea reporterilor pe pista aeroportului din Detroit. „Vreau să programăm un interviu înainte de sfârșitul lunii”. Joi seară, doamna Harris își va îndeplini - cu greu - promisiunea, stând de vorbă cu Dana Bash de la CNN pentru primul său interviu important.

Criticii vor avea muniție nouă

Este posibil ca Harris să fi răspuns la întrebarea ”când va purta o discuție aprofundată și substanțială despre candidatura și programul său” - procedură standard pentru toți candidații la Președinție ai partidelor majore. Dar, în prezența lui Walz, decizia de a face această apariție o chestiune comună ar putea, de asemenea, să alimenteze criticile din ce în ce mai numeroase conform cărora, după ce a scăpat de rigorile unor alegeri primare prezidențiale care au durat luni de zile, ea se ferește acum de examenul care vine la pachet cu un interviu individual.

„Cred că este incredibil de slab, un semn de slăbiciune, să apari cu coechipierul tău”, a declarat Scott Jennings, un fost asistent special al președintelui George W Bush, la CNN, adăugând că Harris are o ”lipsă îngrijorătoare de încredere” în propria capacitate politică.

Susținătorii spun că e o abordare inteligentă de etape

Cu toate acestea, susținătorii doamnei Harris insistă că, având în vedere natura fără precedent a candidaturii sale după retragerea bruscă din cursă a președintelui Joe Biden, aceasta abordează etapele într-un ritm inteligent.

„Cred că cadența a fost corectă”, a declarat Peter Giangreco, un strateg democrat din Chicago. „Câștigați nominalizarea, alegeți candidatul, prezentați-vă planul economic, organizați convenția, iar acum organizați câteva întâlniri și amplificați acest lucru.”
Interviurile comune cu ambii membri ai unei liste prezidențiale nu sunt neobișnuite. 

Barack Obama și Joe Biden au participat la un interviu în cadrul emisiunii ”60 minutes” după ce Biden a fost ales drept candidat la funcția de vicepreședinte în 2008. După opt ani, Hillary Clinton și coechipierul său Tim Kaine au făcut același lucru. Harris și Biden în 2020 au ales emisiunea ”20/20” de la ABC. Și la mai puțin de o săptămână după ce Trump l-a anunțat pe JD Vance drept coechipierul său, cei doi au fost intervievați împreună de Fox News.

Un palmares sărac

Dar, de când Biden i-a predat ștafeta la sfârșitul lunii trecute, Harris și-a limitat cea mai mare parte a contactelor cu presa la chestiuni programate și foarte controlate. Ultimul ei interviu oficial a avut loc la 24 iunie, cu mai mult de două luni și o viață politică în urmă, comentează BBC.

Interacțiunile sale ocazionale cu reporterii - răspunsuri scurte la întrebări din mers, în deplasările spre și de la evenimentele de campanie - nu au contribuit prea mult la contracararea afirmațiilor republicanilor potrivit cărora se sustrage oricărei oportunități de a i se analiza la microscop dosarul și agenda.

Cele mai dure critici vin din partea adversarilor săi republicani, care au acordat amândoi mai multe interviuri în ultima lună.
„Nu este suficient de inteligentă pentru a ține o conferință de presă”, a declarat Trump presei la începutul lunii august. „Ea nu va da interviuri cu oameni care să fie prietenoși pentru că nu se poate descurca mai bine decât Biden”. 

Candidatul democrat s-a bucurat de o creștere a simpatiei de la intrarea în cursă. Acum, după prezentarea sa furtunoasă alegătorilor americani, ea trebuie să „consolideze” această energie, a declarat strategul republican și criticul lui Trump, Chip Felkel. „Trebuie să iasă pe teren”, a spus el. „Trebuie să demonstreze că poate gândi sub presiune, pentru că asta face parte din ceea ce trebuie să facă președintele”.

Vals cu promisiunile electorale

De când a făcut campanie pentru alegerile primare prezidențiale democrate din 2019, Harris și-a schimbat poziția cu privire la mai multe poziții politice cheie, renunțând la unele dintre promisiunile sale mai liberale. 

Ea a renunțat la promisiunile de a sprijini Medicare pentru toți (oferind tuturor americanilor acces la asistență medicală finanțată de guvern) și de a interzice fracturarea hidraulică. Vicepreședintele susține acum o lege bipartizană privind frontierele, care include sute de milioane de dolari pentru un zid la graniță, ceea ce Harris a numit cândva ca fiind „ne-american”.

Aceste schimbări aparente ar putea să o expună la întrebări cu privire la faptul că ar fi o persoană care face schimbări de politică - o etichetă nedorită pentru un candidat care încă încearcă să se definească. 

Împărțirea responsabilității

Dar, prin realizarea unui interviu comun, echipa de campanie a lui Harris poate că a calculat că presiunea - și întrebările dificile - vor fi cel puțin împărțite între cei doi. Și se asigură că amândoi sunt în aceeași linie când vine vorba de a explica politica viitoare.

Giangreco, strategul democrat, a prezis că Harris și Walz vor încerca să atragă atenția asupra planului lor economic, un program de reducere a costului vieții și de asigurare a securității economice, pe care l-a anunțat pentru prima dată la un miting în Raleigh, Carolina de Nord, în urmă cu două săptămâni.

Tot Giangreco a subliniat un alt beneficiu potențial al unui interviu comun: stabilirea unui contrast între Walz și omologul său republican JD Vance, pe care l-a catalogat drept „ciudat”.

Cu toate acestea, impactul real al întâlnirii dintre Harris și Walz cu media nu va fi cunoscut până când interviul nu va avea loc.
Palmaresul Kamalei Harris în ceea ce privește interviurile sub presiune este amestecat. O conversație din 2021 cu Lester Holt de la NBC, în care a răspuns cu greu întrebărilor despre rolul său în politica privind frontiera a administrației, a fost considerată un eșec.

Dar într-o apariție mai recentă, un tete-a-tete cu Anderson Cooper de la CNN, în care a apărat performanța catastrofală a lui Biden la dezbaterea cu Donald Trump, Harris a părut calmă și încrezătoare în mijlocul unei furtuni politice.

În cazul în care acest interviu comun la CNN cu miză mare se încadrează în ultima categorie, atunci campania lui Harris va putea spera că multe dintre critici vor dispărea, a declarat un strateg republican.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri