Kamala Harris și-a prezentat agenda economică și l-a depășit la promisiuni pe Biden: subvenție de 25.000 USD pentru ”prima casă”

Data publicării:
Kamala Harris și-a prezentat programul economic. Foto: Profimedia Images
Kamala Harris și-a prezentat programul economic. Foto: Profimedia Images

Vicepreședintele american Kamala Harris, candidata democrată în cursa pentru Casa Albă,  a prezentat vineri o agendă economică catalogată drept ”agresiv populistă” în fața unei mulțimi entuziaste, dar restrânse, oferind cea mai detaliată viziune de până acum a priorităților sale de guvernare de când a devenit candidatul Partidului Democrat la Președinție. 

Făcând abstracție de mitingurile zgomotoase care au definit până acum campania de o lună a lui Harris, vicepreședintele a optat pentru un cadru mai restrâns, cu aproximativ 250 de susținători, care i-au permis să explice o serie de politici economice menite să „reducă costurile pentru familiile americane”. Evenimentul a părut să semnaleze o nouă etapă în campania lui Harris, una în care aceasta nu va organiza doar mitinguri cu mii de persoane, ci se va desfășura mai direct, pentru audiențe mai mici, unde va putea expune eforturile legislative și executive pe care le va întreprinde ca președinte, comentează The Washington Post.

”Economia oportunităților”

„Împreună vom construi ceea ce eu numesc o economie a oportunităților”, a spus Harris. „Oricine, indiferent cine este sau de unde a pornit, are șansa de a crea bunăstare pentru sine și pentru copiii săi.”

Unele dintre politicile economice, pe care campania lui Harris le-a anunțat vineri, au depășit ceea ce a promis președintele Joe Biden, scrie Washington Post.

În timp ce Harris se bazează pe o mare parte din agenda economică a lui Biden, ea încearcă, de asemenea, să lanseze politici care sunt unice, în timp ce încearcă să se definească în fața a milioane de alegători care ar putea să nu aibă o înțelegere clară a poziției sale cu privire la o serie de probleme-cheie. Unii republicani au criticat campania lui Harris pentru lipsa de substanță, au declarat consilierii ei.

Consolidarea clasei de mijloc. Propuneri frapante

„Consolidarea clasei de mijloc va fi un obiectiv definitoriu al președinției mele, deoarece cred cu tărie că atunci când clasa de mijloc este puternică, America este puternică”, a declarat Harris. „Așadar, în săptămânile următoare, voi aborda mai detaliat planurile mele de a construi o economie a oportunităților”.

Propunerile cele mai frapante au vizat eliminarea datoriilor medicale pentru milioane de americani; interzicerea „în premieră” a scumpirilor la alimente și produse alimentare; plafonarea costurilor medicamentelor eliberate pe bază de rețetă; o subvenție de 25.000 de dolari pentru cei care cumpără pentru prima dată o locuință; și un credit fiscal pentru copii care ar oferi familiilor câte 6.000 de dolari per copil pentru primul an de viață al acestuia.

Ultimul punct a fost propus la începutul acestei luni de senatorul JD Vance (Ohio), candidatul republican la vicepreședinție, care a sugerat ca acest credit să fie majorat de la 2.000 de dolari pe copil la 5.000 de dolari. Harris solicită, de asemenea, restabilirea creditului fiscal pentru copii al administrației Biden, care a expirat la sfârșitul anului 2021 și care a ridicat beneficiul pentru majoritatea familiilor de la 2.000 de dolari pe copil la 3.000 de dolari.

Cea mai clară dezvăluire a intențiilor

Avalanșa de poziții politice - publicată chiar înainte de începerea Convenției Naționale Democrate din Chicago, luni - a reprezentat cea mai clară articulare de până acum a modului în care Harris, care a avut doar o perioadă relativ scurtă pe scena națională, ar gestiona politica economică dacă ar fi aleasă în această toamnă.

Până în prezent, Harris s-a înconjurat de mulți foști consilieri ai lui Biden, iar echipa sa s-a arătat deschisă către liderii din business, care sperau să reflecte o abordare mai centristă. Dar pozițiile politice pe care le-a îmbrățișat vineri sugerează că va continua, dacă nu va aprofunda, transformarea partidului sub conducerea lui Biden, care a militat pentru o intervenție guvernamentală mai agresivă în economie în ceea ce privește politicile industriale, de muncă și antitrust.

A vorbit despre ”libertăți”

Înainte de discursul de vineri, discursurile de campanie ale lui Harris s-au concentrat în mare parte pe teme mai largi despre construirea unui viitor mai bun, susținând că Donald Trump și republicanii încearcă să ducă țara înapoi. Harris a vorbit, de asemenea, despre „libertăți”, inclusiv drepturile reproductive, căsătoriile între persoane de același sex și dreptul de vot, dar a oferit puține detalii despre politicile care ar intra sub această umbrelă.

Remarcile de vineri au avut un ton complet diferit. Harris s-a aplecat imediat asupra politicilor sale economice recent dezvăluite și a vorbit în detaliu despre creșterea sa într-o „familie din clasa de mijloc”. Ea a vorbit despre mama sa care a economisit timp de „mai bine de un deceniu” pentru a cumpăra o casă și care a lucrat la McDonald's în timp ce ea era la facultate, pentru a câștiga bani de buzunar.

Modificări comsiderabile

Luările de poziție politice ale lui Harris au evoluat și s-au schimbat considerabil de când a sperat pentru prima dată nominalizarea democrată la prezidențiale în 2019. La acea vreme - când încerca să se distingă în rândul unui grup aglomerat de candidați care se orientau adesea spre stânga pentru a câștiga alegători la alegerile primare - a îmbrățișat o serie de politici progresiste pe care le-a respins de atunci, inclusiv un sistem de sănătate cu plată unică și interzicerea fracturării și a forajului offshore. Acum, provocarea pentru Harris este să mențină energia și entuziasmul care au alimentat candidatura sa de până acum și au răsturnat dramatic competiția prezidențială împotriva lui Trump, prezentând în același timp politici concrete pentru a-și demonstra seriozitatea în calitate de candidat care va fi supus analizei și criticii.

Kevin Hassett, fost președinte al Consiliului consilierilor economici din administrația Trump, a calificat planul lui Harris privind creșterea prețurilor drept „complet absurd”.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu