Jurnalistul american Evan Gershkovich rămâne în arest preventiv după ce un tribunal rus i-a respins apelul

Data publicării:
Evan Gershkovic
Evan Gershkovich. Sursa foto: Profimedia Images

Un tribunal rus a respins, marţi, apelul jurnalistului american Evan Gershkovich, care a contestat prelungirea arestului preventiv până la 30 iunie pentru „spionaj”, acuzaţii pe care reporterul, arestat în martie 2023, le respinge, relatează AFP, potrivit Agrepres. 

„Prima curte de apel a decis să lase neschimbată decizia din 26 martie (a tribunalului de primă instanţă) privind prelungirea măsurii (de arest) preventiv”, a declarat judecătorul Aleksandr Puşkin.

Jurnalistul de 32 de ani a apărut, zâmbind în mare parte, într-o cuşca de sticlă rezervată inculpaţilor. El a ridicat degetul mare către un jurnalist care l-a întrebat ce mai face. La fel ca la audierile anterioare, Gershkovich nu a făcut nicio declaraţie presei.

Însărcinatul cu afaceri american, diplomata Stephanie Holmes, a fost prezentă la tribunal, dar nici ea nu a făcut nicio declaraţie.

Reporter pentru Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care într-un timp a lucrat şi pentru AFP la Moscova, a fost arestat de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) în timpul unui reportaj pe care îl realiza la Ekaterinburg, în Ural, în urmă cu peste un an, în martie 2023.

El este acuzat de spionaj, o infracţiune pasibilă de 20 de ani de închisoare şi de o gravitate fără precedent după prăbuşirea URSS privind un jurnalist străin.

Evan Gershkovich respinge aceste acuzaţii, la fel şi SUA, publicaţia la care lucra, apropiaţii şi familia sa.

Rusia nu şi-a fundamentat niciodată acuzaţiile şi nici nu a furnizat public vreo dovadă, iar întreaga procedură a fost clasificată ca fiind secretă.

În ultimii ani, mai mulţi cetăţeni americani au fost arestaţi sau condamnaţi la pedepse grele în Rusia. Washingtonul, care susţine Kievul în faţa armatei ruse de peste doi ani, acuză Moscova că vrea să-i dea la schimb pentru deţinuţi ruşi din închisorile americane.

Preşedintele rus Vladimir Putin declarase că este dispus să îl dea la schimb pe jurnalistul american pentru Vadim Krasikov, închis pe viaţă în Germania pentru uciderea unui opozant cecen la Berlin în 2019.

Dar eforturile pentru eliberarea sa s-ar putea să fi luat o turnură mai complicată după moartea subită în închisoare a disidentului rus Aleksei Navalnîi care, potrivit anturajului său, ar fi făcut parte dintr-un proiect de schimb de deţinuţi aflat în curs de negociere.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri