ONU spune că un sfert din populația Gazei este la un pas de foamete, iar Josep Borrell, șeful diplomației UE, acuză că foametea este folosită ca armă de război în Gaza și a descris lipsa ajutoarelor drept un dezastru „făcut de om”, scrie BBC.
O navă spaniolă cu alimente a plecat din Cipru spre Gaza, dar ONU consideră că acest lucru nu poate înlocui livrarea ajutoarelor pe cale terestră.
Între timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua războiul cu o ofensivă în sudul Gazei.
Cea mai rapidă și eficientă modalitate de a primi ajutor în teritoriu este transportul terestru, dar agențiile de ajutor spun că restricțiile israeliene fac să ajungă la oamenii din enclava palestiniană doar o mică parte din ceea ce este necesar.
Cât de eficiente sunt rutele alternative, maritime și aeriene
Israelul spune că nu este de vină pentru penuria de alimente din Gaza, deoarece permite ajutor prin două puncte de trecere din sud.
Dar, adresându-se marți Consiliului de Securitate al ONU la New York, Josep Borrell a spus că criza umanitară din teritoriu este exact rezultatul lipsei de rute terestre viabile.
„Ne confruntăm acum cu o populație care luptă pentru propria supraviețuire”, a spus el. „Asistența umanitară trebuie să ajungă în Gaza, iar Uniunea Europeană lucrează cât poate pentru a o face posibilă.”
„[Criza umanitară este] creată de om și când căutăm modalități alternative de a oferi sprijin pe mare, pe calea aerului, trebuie să ne reamintim [nouă înșine] că trebuie să o facem, deoarece modul natural de a oferi sprijin prin drumuri este închis artificial”, mai spune Borrell.
„Infometarea este folosită ca armă de război și atunci când am condamnat acest lucru care se întâmplă în Ucraina, trebuie să folosim aceleași cuvinte pentru ceea ce se întâmplă în Gaza”, mai subliniază acesta.
Comentariile sale vin după ce ONU a avertizat că cel puțin 576.000 de oameni din Gaza - un sfert din populație - sunt la un pas de foamete.
Cel puțin 27 de oameni, mulți copii, au murit de foame în ultimele 2 săptămâni în Gaza
Ministerul Sănătății din teritoriu, condus de Hamas, spune că cel puțin 27 de persoane, mulți dintre ei copii, au murit din cauza malnutriției și deshidratării în spitalele de acolo în ultimele două săptămâni.
În prezent, în drum spre Gaza este nava spaniolă Open Arms, care a pornit din Larnaca chiar înainte de ora 09:00 (07:00 GMT) marți, remorcând o barjă încărcată cu 200 de tone de provizii alimentare.
În timp ce se află pe mare, palestinienii care lucrează pentru World Central Kitchen (WCK) vor continua să construiască un debarcader într-o locație nedezvăluită de pe coasta Gazei, care va fi folosit pentru descărcarea ajutoarelor.
O navă militară americană, USS Frank S Besson, navighează și ea către Orientul Mijlociu transportând echipamente pentru a construi un dig temporar, despre care WCK spune că nu are legătură cu propriul proiect.
Israelul a salutat crearea coridorului maritim și a spus că facilitează transferul de ajutor către Gaza în timp ce forțele sale continuă să lupte împotriva Hamas.
Netanyahu a anunțat că Israelul continuă intervenția militară în Rafah
Benjamin Netanyahu a reiterat marți că Israelul va continua campania militară în Rafah, orașul cel mai sudic al Gazei, situat lângă granița cu Egiptul.
„Vom termina treaba la Rafah, permițând în același timp populației civile să scape de pericol”, a spus el într-n apel video la o conferință a organizației pro-israeliene Aipac la Washington, marți.
Între timp, ministrul de externe al Regatului Unit, David Cameron, a cerut Israelului să deschidă portul principal Ashdod - unul dintre cele trei porturi de marfă principale ale țării, situat chiar la sud de Tel Aviv - livrărilor de ajutoare maritime destinate pentru Gaza.
Războiul din Gaza a început când oamenii înarmați Hamas au atacat sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de oameni și confiscând 253 de ostatici.
Peste 31.180 de oameni au fost uciși în Gaza de atunci, a spus ministerul sănătății condus de Hamas.
Săptămânile de discuții care implică mediatori americani, qatari și egipteni nu au reușit să ajungă la un acord de încetare a focului sau de schimb de ostatici.
Editor : M.I.