Joe Biden va discuta cu Benjamin Netanyahu despre planul Israelului de a ataca Iranul

Data publicării:
joe biden benjamin netanyahu
Colaj foto: Joe Biden și Benjamin Netanyahu / Surse foto: Profimedia Images

Președintele Biden va avea miercuri dimineață un apel telefonic crucial cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre planurile Israelului de a ataca Iranul, au declarat trei oficiali americani pentru Axios.

Apelul ar fi primul dintre Biden și Netanyahu în două luni tensionate și vine în timp ce Israelul ia în considerare atacuri majore care ar putea escalada semnificativ războiul său regional.

Netanyahu a discutat ore în șir marți seară cu miniștrii înalți și șefii serviciilor militare și de informații ale Israelului pentru a încerca să ajungă la o decizie cu privire la amploarea și momentul atacurilor Israelului, potrivit doi oficiali israelieni.

Oficialii spun că represaliile Israelului sunt de așteptat să fie semnificative și, probabil, vor include o combinație de lovituri aeriene asupra țintelor militare din Iran și atacuri clandestine precum cel ucis de liderul Hamas Ismail Haniyeh la Teheran.

Israelul a cântărit, de asemenea, potențiale atacuri asupra infrastructurii petroliere a Iranului, cărora Biden a semnalat că se va opune. Un consilier al lui Netanyahu a spus pentru Axios că odată ce va fi luată o decizie, Netanyahu ar dori să-l informeze pe Biden.

Vrem să folosim apelul pentru a încerca să modelăm limitările represaliilor israeliene”, a declarat acesta.

Oficialul american a spus că SUA vor să se asigure că Israelul atacă ținte în Iran care sunt semnificative, fără a fi disproporționate.

Apelul așteptat Biden-Netanyahu va avea loc la o săptămână după ce Iranul a lansat aproximativ 180 de rachete balistice asupra Israelului.

Multe au fost interceptate, dar două baze aeriene israeliene au suferit unele avarii la structuri, în timp ce mai multe rachete au aterizat lângă sediul serviciilor de informații Mossad din Tel Aviv, dar nu au provocat nicio pagubă.

Iranul a condus atacul ca răspuns la o serie de asasinate israeliene asupra unor înalți oficiali ai Hamas, Hezbollah și iranieni. Teheranul a spus că răspunsul său se va încheia dacă Israelul nu va ataca Iranul. Israelul, la rândul său, a promis răzbunare. Atât oficialii americani, cât și cei israelieni cred că conflictul va continua, Iranul răspunzând la atacul Israelului, iar SUA și Israelul trebuie să lucreze împreună pentru a combate acest răspuns iranian.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, i-a spus vineri ministrului israelian pentru afaceri strategice, Ron Dermer, că SUA se așteaptă „claritate și transparență” din partea Israelului cu privire la planurile sale, deoarece acestea au implicații pentru forțele și interesele americane din regiune.

Oficialii americani au spus că Biden și Netanyahu vor discuta și despre războaiele din Liban și Gaza. Casa Albă a refuzat să comenteze.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Regretul unui bărbat că și-a instalat panouri fotovoltaice: „Panourile solare au...
Digi FM
Cu ce se ocupă Valeriu Gheorghiță, noul soț al Monicăi Bîrlădeanu, în prezent și câți bani încasează lunar...
Pro FM
Kelly Clarkson a cântat piesa din „Titanic”, iar fanii au reacționat imediat: „Această interpretare l-ar fi...
Film Now
Richard Gere, topit după soția sa, mai tânără cu 34 de ani decât el. Actorul nu și-a putut lua mâinile de pe...
Adevarul
Europa ruptă-n două. Țările care se pregătesc să-i țină piept lui Putin și cele care vor să facă afaceri cu el
Newsweek
Coșmarul unui pensionar. Ieșit la pensie în luna mai nu a luat bani nici după 6 luni. De ce?
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Zoe Saldana, despre rolul care i-ar putea aduce Oscarul: A trebuit să merg la casting. Regizorul nu știa...
UTV
Kanye West si Bianca Censori se pregatesc de divort