Japonia intenționează să-și păstreze acțiunile în proiectul energetic Sahalin-1, în ciuda faptului că rușii au anunțat că vor prelua controlul complet ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse după invadarea Ucrainei, a spus ministrul nipon al industriei, Koichi Hagiuda, luni, conform Reuters.
Hagiuda a declarat că proiectul este esențial pentru diversificarea surselor de energie ale Japoniei.
„Sahalin-1 este o sursă valoroasă de energie pentru Japonia, care depinde de Orientul Mijlociu pentru 90% din importurile sale de petrol nerafinat”, a Hagiuda.
„Nu este nicio schimbare în ce privește menținerea intereselor companiilor japoneze în acest proiect”, a spus oficialul nipon.
Rusia a interzis investitorilor din ceea ce numește „țări neprietenoase” să mai vândă acțiuni în bănci și proiecte-cheie în domeniul energiei, inclusiv în Sahalin-1 și Sahalin-2, până la finalul anului, într-o încercare de a pune presiune pe Occident după impunerea sancțiunilor care i-au schilodit economia.
Sakhalin Oil and Gas Development, un consorțiu japonez, deține 30% din Sahalin-1.
Separat, un decret al guvernului rus din 2 august a dat investitorilor străini din proiectul Sahalin-2 o lună să-și transfere acțiunile la o entitate nou, care urmează să o înlocuiască pe cea veche. Printre investitorii străini implicați se numără Royal Dutch Shell și companiile japoneze Mitsui și Mitsubishi.
Hagiuda a reiterat că Japonia își va păstra acțiunile și în proiectul Sahalin-2.
„Ne vom gândi la acțiuni specifice după ce vom confirma care sunt detaliile legate de decizia rușilor”, a mai precizat Hagiuda.
„Sectoarele public și privat vor lucra împreună pentru a asigura o furnizare stabilă a gazului natural lichefiat în Japonia”, a mai spus oficialul.
Pe 1 iulie, dictatorul rus, Vladimir Putin, a dispus preluarea consorţiului Sakhalin Energy Investment Co de o altă companie, decizie ce ar putea afecta aprovizionarea Japoniei cu gaze naturale lichefiate şi să pună mai multă presiune pe preţul acestora pe piaţa mondială.
Gazprom este acţionar majoritar în acest proiect de exploatare a petrolului şi gazelor naturale, deţinând 50% din acţiuni plus una, restul acţiunilor revenind companiei Shell (27,5% din acţiuni minus una) şi companiilor japoneze Mitsui (12,5%) şi Mitsubishi (10%).