Japonia renunță la avertizarea de megacutremur. Ministru: „Asta nu înseamnă că riscul a fost eliminat”

Data publicării:
cutremur și steagul japoniei
Cutremurele anterioare din riftul Nankai s-au soldat cu mii de morţi. Foto: Shutterstock

Japonia a ridicat avertismentul privind la un potențial „megacutremur”, la o săptămână după ce acesta a fost emis, deoarece nu s-au înregistrat mișcări seismice îngrijorătoare, relatează BBC.

Avertizarea îi îndemna pe oameni să fie atenți, dar să nu se evacueze, precizând că probabilitatea unui cutremur major este mai mare decât de obicei, dar nu este iminentă.

Guvernul japonez a anunțat acum că nu le mai cere oamenilor să ia măsuri de precauție speciale și că sunt liberi să „întoarcă la un stil de viață normal”.

În urma avertismentului, mii de japonezi și-au anulat călătoriile și s-au aprovizionat cu produse esențiale.

Agenția de Meteorologie din Japonia a declarat miercuri că nu a detectat nicio activitate seismică îngrijorătoare în zona în care s-ar putea produce megacutremurul, a informat agenția de presă Kyodo.

Deși avertizarea de săptămâna trecută a fost ridicată, riscul unui cutremur major nu a dispărut, a declarat însă ministrul managementului dezastrelor, Yoshifumi Matsumura.

El a spus că nu au fost detectate anomalii în „activitatea seismică și deformarea crustei”, așa că avertizarea a fost ridicată

„Dar asta nu înseamnă că riscul (unui cutremur major) a fost eliminat”, a adăugat el.

„Am cerut măsuri de precauție speciale, cum ar fi să fim pregătiți să ne evacuăm imediat, chiar și când dormim. Dar nu vom mai cere acești pași, iar poporul japonez este liber să revină la un stil de viață normal", a mai spus ministrul.

Avertismentul de săptămâna trecută a venit la câteva ore după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,1 a lovit insula Kyushu.

Experții au fost puși în alertă sporită din cauza locului în care se afla epicentrul - la marginea Nankai Trough, o zonă de activitate seismică ce se întinde de-a lungul coastei Pacificului.

Limita plăcii se află între Golful Suruga din centrul Japoniei și Marea Hyuganada din Kyushu la sud.

După avertismentul de săptămâna trecută, mulți oameni au golit rafturile magazinelor, care au fost nevoite să limiteze achizițiile de articole precum apa îmbuteliată.

Prim-ministrul Fumio Kishida, care între timp a anunțat că demisionează, și-a a anulat o vizită în Asia Centrală. De asemenea, unele trenuri ultrarapide și-au redus viteza, ca măsură de precauție.

Cutremurele anterioare din regiunea Nankai Trough s-au soldat cu mii de morți. Ultimul cutremur major în această regiune a avut loc în 1946.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri