Istoria SUA este marcată de asasinarea a 4 președinți. Alți 5 șefi de stat au scăpat la limită

Data publicării:
În 22 noiembrie 1963, John Fitzgerald Kennedy, cunoscut ca JFK, a fost asasinat în Dallas.
În 22 noiembrie 1963, John Fitzgerald Kennedy a fost asasinat în Dallas. Foto: Profimedia

Gloanțele trase de un lunetist la mitingul electoral din Pennsylvania doar l-au zgâriat pe Donald Trump, dar au distrus iluzia securității și siguranței în politica americană. Un astfel de act de violență asupra unui președinte american nu a mai avut loc din 1981, când președintele de atunci, Ronald Reagan a fost împușcat de John Hinkley Jr.

Această tentativă de asasinat aduce aminte de o perioadă întunecată din istoria SUA, când doi frați Kennedy – unul președinte și altul candidat la președinție – au fost uciși de gloanțe, amintește BBC.

Lideri ai mișcării drepturilor civile precum Medgar Evars, Martin Luther King Jr și Malcom X și-au pierdut și ei viața în urma violențelor politice.

Patru președinți asasinați

Istoria Statelor Unite este marcată de asasinarea a patru preşedinţi în timpul mandatului, de la Abraham Lincoln în 1865 la John Fitzgerald Kennedy în 1963, amintește AFP, citată de News.ro.

Preşedintele Abraham Lincoln a fost ucis în 1865 în loja sa de la Teatrul Ford din Washington de către un actor, John Wilkes Booth.

A doua victimă a fost James Garfield, cel de-al 20-lea preşedinte al Statelor Unite, care a murit în urma atacului comis la 2 iulie 1881 în gara Washington de către Charles Guiteau, un avocat disperat să îşi găsească un loc de muncă în calitate de funcţionar public.

La 6 septembrie 1901, în timp ce primea demnitari la Expoziţia Panamericană de la Buffalo, William McKinley, cel de-al 25-lea preşedinte al Statelor Unite, a fost rănit de un anarhist care a tras mai multe gloanţe. El a murit din cauza rănilor câteva zile mai târziu.

În 22 noiembrie 1963, John Fitzgerald Kennedy, cunoscut ca JFK, a fost asasinat în Dallas. În acea zi, în jurul orei 12.30, în timp ce limuzina prezidenţială trecea prin mulţimea de pe străzile din Dallas, s-au auzit împuşcături. John Fitzgerald Kennedy s-a prăbuşit lângă soţia sa, Jackie. Cel de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite a fost declarat mort la ora 13.00 la spital.

Comisia pentru asasinarea lui JFK a concluzionat în 1964 că Lee Harvey Oswald, un fost puşcaş marin care trăise în Uniunea Sovietică, a acţionat singur.

Tentative de asasinat

Alte tentative de asasinat au avut loc împotriva unor preşedinţi americani precum Andrew Jackson, Theodore şi Franklin Roosevelt, Gerald Ford şi Ronald Reagan.

Franklin Delano Roosevelt a scăpat la limită de o încercare de asasinay în 1933, la fel ca Gerald Ford, care a supravieţuit la două tentative de asasinat în 1975, ambele în California.

La 30 martie 1981, preşedintele Ronald Reagan a fost grav rănit de un bărbat dezechilibrat, John Hinckley Jr, în timp ce pleca de la Hotelul Hilton din Washington. A rămas în spital timp de douăsprezece zile.

Violenţa din timpul campaniilor electorale

Fratele lui JFK, Robert Kennedy, „Bobby”, senator de New York, care făcea campanie în acel an pentru preşedinţia SUA, a fost împuşcat mortal într-un hotel din Los Angeles în 1968.

Câţiva ani mai târziu, în 1972, George Wallace, care făcea campanie pentru nominalizarea democraţilor, a fost ţinta unei tentative de asasinat într-un centru comercial din Maryland, care l-a lăsat paralizat pe viaţă.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale