Israel, în alertă maximă cu ocazia Yom Kippur, sărbătoare marcată în război activ. Toate activitățile, oprite

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0919701444
Foto: Profimedia Images

Pentru prima oară din 1973, Israelul sărbătorește Yom Kippur (Ziua Ispășirii), cea mai sfântă zi din calendarul evreiesc, într-un război activ. Țara și-a închis instituțiile, a oprit afacerile, în timp ce oamenii au început, încă de vineri seară, cele 25 ore de post și rugăciune. În acest timp, sunt îngrijorări legate cu privire la atacuri teroriste, notează The Times of Israel.

Țara a rămas în stare de alertă maximă, trupele continuând operațiunile de luptă în Liban și Gaza. Au fost instituite însă sisteme speciale de alertă pentru a avertiza populația, în contextul tirurilor aproape constante de rachete și al tensiunilor tot mai mari cu Iranul. Mai mult de 120 de rachete au fost trase asupra Israelului în primele ore ale sărbătorii.  

Ziua a marcat, de asemenea, o perioadă de introspecție, țara reflectând asupra unui an de durere și suferință imense în urma atacului Hamas din 7 octombrie 2023, care a scufundat țara într-un an de război care nu dă semne de încetare.  

Având în vedere situația de securitate, Comandamentul Frontului Intern al Forțelor de Apărare ale Israelului a îndemnat locuitorii să se asigure că au acces la sistemele speciale de avertizare instituite pentru a-i alerta cu privire la pericole specifice, cum ar fi atacurile cu rachete.

Oamenii pot activa o stație de emisie silențioasă pe radiouri și televizoare, care va transmite în tăcere, cu excepția sirenelor de avertizare privind rachetele, care vor fi difuzate la volum ridicat, în timp real.  

Comandamentul Frontului Intern va continua, de asemenea, să utilizeze sisteme de avertizare către telefoanele mobile și prin intermediul aplicației sale, avertizând în privința rachetelor care se apropie.  

Mai mult de 120 de rachete au fost trase spre nordul Israelului în ora premergătoare postului, majoritatea fiind interceptate. Câteva au căzut în zone deschise și au provocat incendii. Nu au fost raportați răniți.  

Pe măsură ce se apropia apusul soarelui, toate posturile locale de radio, televiziune și internet, precum și site-urile de știri au tăcut treptat, însă mai multe au precizat că sunt pregătite să își reia activitatea în cazul unor evenimente majore.  

Pentru evreii religioși și tradiționali, perioada de 25 de ore de post și rugăciune a început la ora 17:31 în Ierusalim și la ora 17:51 în Tel Aviv. Ea se va încheia sâmbătă la ora 18:46 și, respectiv, 18:48.  

Joi, noul șef rabin sefard David Yosef a confirmat protocoalele existente ale IDF care interzic soldaților angajați în lupte active să postească de Yom Kippur.  

De asemenea, ei nu trebuie să limiteze cantitatea de mâncare și băutură, ci să consume alimente și lichide așa cum fac în mod normal.  

În dreptul iudaic, salvarea vieții umane are prioritate față de respectarea rigorilor religioase, inclusiv a interdicției de a mânca în Yom Kippur, o zi de post dedicată introspecției și pocăinței.  

În prezent, trupele luptă în Fâșia Gaza și în sudul Libanului.  

De asemenea, IDF a declarat vineri că își consolidează prezența în Cisiordania cu câteva plutoane de luptă pentru a păzi așezările și bariera de securitate, în urma unei evaluări recente.  

Poliția israeliană a fost, de asemenea, în stare de alertă maximă în întreaga țară, pe fondul unei serii recente de atacuri teroriste. 

Spitalele din întreaga țară funcționează, de asemenea, în regim de urgență, cu echipe pregătite să reacționeze la orice eveniment. 

Anul acesta este pentru prima dată când Israelul se află în stare de război activ de Yom Kippur din 1973, când a suferit un atac surpriză în ziua sfântă din partea armatelor Egiptului și Siriei.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un picior într-o gheată găsit pe cel mai înalt vârf din lume ar putea dezlega unul dintre marile mistere...
Digi FM
Actorul Silviu Biriș, absolvent de Teologie: „Dacă tăticu’ a murit alcoolic, nu împărțim băutură pentru...
Pro FM
Părinții Biancăi Censori se simt „păcăliți” după ce aceasta s-a împăcat cu rapperul Kanye West: „Sunt șocați...
Film Now
De ce simte Ben Affleck că nu se poate îndepărta de Jennifer Lopez. Actorul nu a știut că ea va vorbi despre...
Adevarul
Metoda bizară folosită de directorul general al Levi's pentru a-și menține blugii curați: „Mă bag la duș, mă...
Newsweek
Cine a primit, deja, 250 lei pe cardul de alimente? În ce zile intră banii la ceilalți beneficiari?
Digi FM
"Dacă îi dau fetele 2 săptămâni, nu știe ce să facă cu ele". Pepe, în conflict cu fosta soție pentru custodia...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Cum arată Isabella Rossellini la 72 de ani. Model și actriță cu părinți celebri, italianca și-a început...
UTV
Cu cine isi petrece Mario Fresh timpul in Dubai, dupa despartirea de Alexia Eram