Israelul a rupt relațiile cu agenția ONU pentru refugiaţii palestinieni

Data publicării:
oameni evacuti din khan younis
Sute de palestinieni au fugit după ce armata israeliană a ordonat o nouă evacuare în masă și a lovit Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza. FOTO: Profimedia Images

Israelul a notificat oficial ONU că anulează acordul care reglementează relaţiile sale cu principala organizaţie de ajutorare a ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) din 1967, a anunţat luni Ministerul de Externe israelian.

Parlamentul israelian a adoptat luna trecută o lege care interzice UNRWA să opereze în Israel şi împiedică autorităţile israeliene să coopereze cu această organizaţie, care oferă ajutor şi servicii de educaţie milioanelor de palestinieni din Cisiordania şi Gaza ocupate, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Israelul critică de multă vreme UNRWA - instituită în urma războiului din 1948, care a izbucnit în momentul creării statului Israel -, acuzând-o de părtinire împotriva sa şi că perpetuează conflictul prin menţinerea palestinienilor într-un statut de refugiat permanent.

De la începutul războiului din Gaza, în octombrie anul trecut, autorităţile israeliene au susţinut şi că organizaţia a fost profund infiltrată de mişcarea palestiniană islamistă Hamas în Gaza, acuzând o parte din personalul său că a luat parte la atacul din 7 octombrie asupra Israelului.

Interdicţia impusă UNRWA a alarmat Organizaţia Naţiunilor Unite şi pe unii dintre aliaţii occidentali ai Israelului, care se tem că acest lucru va agrava şi mai mult situaţia umanitară deja disperată din Gaza, unde Israelul luptă de mai mult de un an împotriva militanţilor Hamas.

Ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite, Danny Danon, a subliniat într-un comunicat că, în ciuda „dovezilor copleşitoare” pe care ţara sa le-a prezentat la ONU care evidenţiază modul în care Hamas s-a infiltrat în UNRWA, „ONU nu a făcut nimic pentru a aborda această realitate”.

Legea adoptată săptămâna trecută de Israel nu interzice direct operaţiunile UNRWA în Cisiordania şi Gaza, amândouă considerate de dreptul internaţional ca fiind în afara statului Israel, dar sub ocupaţie israeliană. Ea va afecta însă grav capacitatea sa de a lucra în acele zone şi există o profundă preocupare în rândul grupurilor de ajutor şi al multor parteneri ai Israelului.

Ministerul de Externe israelian a menţionat că activitatea altor organizaţii internaţionale va fi extinsă şi „vor fi făcute pregătiri pentru a se pune capăt conexiunii cu UNRWA şi pentru a stimula alternativele la UNRWA”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri