Israelul a mai ucis un comandant de top al grupării Hezbollah, după mai multe atacuri aeriene în sudului Libanului

Data publicării:
Mohammed Qassem Al-Shaer
Hezbollah a confirmat că Mohammed Qassem Al-Shaer a fost ucis marți. Colaj foto / surse foto: X

Mohammed Qassem Al-Shaer, un comandant al Forței Radwan de elită a Hezbollah, a fost ucis marți într-o lovitură asupra localității Qaraoun din districtul de vest Beqaa, din Liban, după mai multe atacuri aeriene, potrivit Forțelor de Apărare Israelului (IDF).

IDF a transmis că Al-Shaer a „avansat numeroase activități teroriste împotriva statului Israel”, iar „eliminarea” sa ar afecta capacitatea grupării militante susținute de Iran de a lansa atacuri împotriva Israelului din sudul Libanului, scrie CNN.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Hezbollah a confirmat că Al-Shaer a fost ucis și a spus că a răspuns la uciderea sa lansând „zeci” de rachete Katiușa și mai multe drone către două locații din nordul Israelului.

Nu au fost raportate victime, potrivit IDF, care a spus că unele dintre „proiectile” au fost interceptate, iar altele au căzut într-o zonă deschisă. IDF a spus că a răspuns prin lovirea lansatoarelor Hezbollah „în zonele Mansouri și At Tiri”, care au fost folosite în atacuri.

Miercuri, IDF a declarat că a lovit peste noapte 30 de lansatoare Hezbollah și „locuri de infrastructură teroristă” în zonele din sudul Libanului, care „au reprezentat o amenințare pentru civilii israelieni”.

Armata israeliană a mai spus marți că forțele sale aeriene au lovit o structură militară Hezbollah în satul Rachaf din guvernoratul Nabatieh din sudul Libanului. Serviciul de urgență din Liban a declarat că 12 persoane au fost rănite.

Ultimele lovituri au loc la câteva săptămâni după ce Israelul a declarat că l-a ucis pe cel mai înalt oficial militar al Hezbollah, Fuad Shukr, într-o lovitură cu drone în suburbiile de sud ale Beirutului, un cartier populat care este, de asemenea, bastionul grupului susținut de Iran.

Shukr a fost cel mai înalt oficial al Hezbollah care a fost asasinat din 2016, când Mustafa Badreddine, comandantul superior al grupului la acea vreme, a fost ucis în Siria.

Ostilitățile din iulie au ridicat spectrul unei conflagrații regionale, determinând eforturi diplomatice intense pentru a reduce tensiunile.

Au existat aproape zilnic schimburi de focuri peste granița Israel-Liban de când a izbucnit războiul dintre Israel și Hamas în Gaza, pe 7 octombrie.

Lovitură israeliană și în Cisiordania ocupată

În Cisiordania ocupată, cel puțin cinci persoane au fost ucise într-un atac aerian israelian, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății la Ramallah, după ce armata israeliană a declarat miercuri că a efectuat operațiuni în zonele Tammon și Tubas.

IDF a declarat că a început operațiunea cu Agenția de Securitate Israeliană (ISA) „împotriva infrastructurilor teroriste” și a fost efectuat un atac aerian împotriva unei echipe „teroristă înarmată” în zona Tubas, a spus IDF.

Guvernatorul din Tubas, Ahmad As'ad, a declarat pentru CNN că atacul a lovit un grup de „tineri palestinieni neînarmaţi” în jurul orei 3 a.m. ora locala. Grupul, cu adolescenți și tineri de douăzeci de ani, stătea lângă o moschee în acel moment, a spus el. As'ad a mai spus că cinci persoane au fost ucise, la fel ca Societatea Semilunii Roșii din Palestina.

As'ad a transmis că „am fost informați de către Biroul de Coordonare Palestinian cu privire la o operațiune militară israeliană asupra orașului și zonelor învecinate” înainte de atac.

Forțele israeliene au făcut un raid în oraș și au blocat accesul la spitalul guvernamental, a spus el, adăugând că există un stațion de acces impus de armata israeliană. „Situația este periculoasă”, a precizat acesta.

Armata israeliană a efectuat raiduri și lovituri aeriene majore în mai multe părți ale Cisiordaniei în ultimele săptămâni.

Pe 28 august, a lansat o mare operațiune de combatere a terorii cu ISA în zonele Jenin, Tulkarem și Tubas din nordul Cisiordaniei, într-o ofensivă despre care Israelul a spus că a fost cea mai extinsă din ultimii ani.

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a declarat că operațiunea a fost organizată pentru a „dejuca infrastructura teroristă islamo-iraniană”, susținând că Iranul lucrează pentru a stabili un „front de est” împotriva Israelului.

Israelul și-a intensificat operațiunile militare în Cisiordania, unde ciocnirile au devenit mai frecvente de când Israelul și-a început războiul în Gaza, ca răspuns la atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie.

Aproximativ 700 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania din octombrie, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății din Ramallah și ONU, ale cărui cifre nu fac distincție între militanți și civili.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit unul dintre cei mai respectați jurnaliști și corespondenți de război din România. Dumnezeul să-l ierte
Digi FM
Portofoliu ambiguu pentru România în Comisia Europeană. Explicația numirii Roxana Mînzatu
Pro FM
Dezvăluiri despre Dave Grohl, care și-a înșelat soția și a avut un copil: „Obiceiul de a flirta cu alte femei...
Film Now
Par mai degrabă surori. Julianne Moore și fiica ei, mic dejun pe străzile din NYC. Liv, mult mai înaltă decât...
Adevarul
Sute de spărgători, dealeri de droguri și criminali, eliberați pe străzile din Marea Britanie. Reacțiile...
Newsweek
Pensie mai mare în România decât în Ungaria. Amănuntul semnificativ care schimbă tot
Digi FM
Poveste emoționantă la Spitalul Județean Botoșani. Un bărbat salvat la naștere cu sticle de apă caldă a donat...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Problema asociată bătrâneții, cu care s-a confruntat Kelly din Beverly Hills. Neputința de a-și duce viața...
UTV
Lora si Ionut Ghenu se pregatesc de nunta. Artista a dezvaluit de ce superstitie va tine cont in ziua nuntii...