Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, a anunțat semnarea unor noi acorduri de cooperare între Israel și Emiratele Arabe Unite, într-o extindere a relațiilor dintre cele două țări care s-au recunoscut reciproc abia anul trecut. Lapid a inaugurat, marți, ambasada israeliană la Abu Dhabi, prima ambasadă în regiune a Israelului.
„Vom semna noi acorduri în iulie în Israel. Prin urmare, relaţiile se vor extinde”, a declarat Yair Lapid în timpul unei conferinţe de presă la Dubai. „Ideea este de a trece de la relaţiile între guverne la cele dintre oamenii de afaceri şi populaţii”, a adăugat el, conform AFP, citat de Agerpres. Lapid s-a aflat la Dubai pentru a inaugura ambasada israeliană din Emirate, în urma acordului de normalizare a relațiilor diplomatice dintre cele două țări semnat în septembrie 2020.
Pe lângă că e ministru de externe, Lapid îndeplinește și funcția de premier alternativ al Israelului, în cadrul unui guvern de rotație cu Naftali Bennett.
Lapid a avut o discuție și cu ministrul de externe al Emiratelor, Abdallah bin Zayed Al-Nahyan. Ministrul israelian a afirmat că vrea să „extindă acordurile Abraham la toată regiunea”. „Nu este atât de simplu pe cât ar părea şi aceasta va lua ceva timp. Multe dificultăţi creează obstacole, însă scopul Israelului este pacea în regiune”, a dat el asigurări.
După Emirate, au semnat acorduri de normalizare a relaţiilor cu Israelul şi Bahrainul, Marocul şi Sudanul, anul trecut. În acest context, Lapid şi-a exprimat dorinţa ca acordul cu Sudanul să fie finalizat.
„Dacă am putea avansa cu un acord și cu cu saudiţii, am fi bucuroşi să o facem”, a subliniat şeful diplomaţiei israeliene, Riadul fiind un alt mare aliat al SUA în Golf şi cea mai mare economie a lumii arabe.
Cele două ţări împărtăşesc aceeaşi adversitate faţă de Iran. Lapid s-a declarat „îngrijorat” cu privire la negocierile pentru salvarea acordului asupra programului nuclear iranian, exprimându-şi totodată speranţa că se va ajunge la „un bun acord”.
Palestinienii au denunţat acordurile de normalizare a relaţiilor cu Israelul, calificându-le drept „trădare”. Soluţionarea conflictului israeliano-palestinian era până atunci considerată o condiţie indispensabilă pentru orice normalizare.
Editor : Adrian Dumitru